Viktig skritt mot virksom ebolavaksine

– Nå er det avgjørende at ebolafrontkjemperne og mennesker som har vært i kontakt med smittede, får vaksinen så raskt som overhodet mulig, sier Sissel Overvoll i Leger Uten Grenser.

I dag publiserer det medisinske tidsskriftet The Lancet en foreløpig gjennomgang av testresultater for en av kandidatene til en ebolavaksine. Ifølge artikkelen er vaksinen 100 prosent effektiv.

Vaksinen heter rVSV-EBOV, og testingen av den er ledet av Verdens helseorganisasjon (WHO), det norske Folkehelseinstituttet, guineanske myndigheter og Leger Uten Grenser.

Testingen startet i mars 2015 og fokuserte på mennesker som var eller hadde vært i kontakt med smittede pasienter, i tillegg til helsearbeidere og andre på frontlinjen i kampen mot sykdommen.

Leger Uten Grenser har bidratt til testingen ved å vaksinere 1200 ebolafrontkjempere i Guinea, deriblant leger, sykepleiere, laboratoriepersonell, renholdere og begravelsesarbeidere.

– Altfor mange har dødd

– Dataene som nå foreligger, forteller oss i bunn og grunn at vaksinen beskytter folk mot ebola. Selv om utvalget av testpersoner er lite og vi trenger mer forskning og analyse, er dette en så stor folkehelsekrise at vi nå bare må fortsette å vaksinere dem som kan bli utsatt for smitte, nemlig ebolafrontkjemperne og smittede pasienters kontakter, sier sykepleier Sissel Overvoll i Leger Uten Grenser. Overvoll har selv kjempet mot ebola i både Guinea, Sierra Leone og Liberia.

– Altfor mange mennesker har dødd av denne sykdommen, og for helsearbeidere har det vært ekstremt frustrerende å være så maktesløse i møtet med den, sier Overvoll.

Fremdeles trengs mer data om hvor effektiv vaksinen er. Det er blant annet ikke klart hvor hurtig den begynner å beskytte eller hvor lenge beskyttelsen varer. Dette må fastslås gjennom videre testing og analyse.

Trenger fortsatt helhetlig tilnærming

Epidemien har nå en sporadisk karakter, og relativt små smittekjeder dukker opp på ulike steder. Dette understreker behovet for å videreføre alle deler av arbeidet mot ebola: pasientbehandling, isolasjon, helseopplysning, trygge begravelser, psykososial støtte og kontaktsporing.

Ettersom sykdommen er så farlig, er det er også avgjørende at ebolafrontkjemperne fortsetter å følge strenge smittevernstiltak selv om en vaksine er tilgjengelig.

Kan bryte smittekjeder

– Nå er det avgjørende at menneskene som trenger det mest, får vaksinen så raskt som mulig, slik at vi kan bryte eksisterende smittekjeder. Tilnærmingen som er brukt i Guinea med å fokusere på dem som er mest utsatt for smitte, bør umiddelbart repliseres, sier Overvoll.

Leger Uten Grenser oppfordrer myndigheter i de andre rammede landene til å ta i bruk vaksinen så raskt som overhodet mulig innenfor rammeverket av den pågående testen.

Det er sjelden at Leger Uten Grenser er involvert i slik klinisk testing, men gitt krisens enorme størrelsesorden og sin unike posisjon på frontlinjen i ebolakampen, bestemte organisasjonen seg for å delta.

– Nå som de foreløpige resultatene foreligger, er vi fast bestemt på å vaksinere flere, og både oppfordre og bidra til liknende tester i Sierra Leone og Liberia, sier Overvoll.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *