Livredd av S.J. Bolton

Rett og slett bare skummelt

9788202437855De siste ukene har jeg pløyd meg igjennom Høstoffer og Nå ser du meg av samme forfatter, som begge var bra. I Høstoffer blir du kjent med psykologen Evi Oliver som befinner seg i en liten landsby i England. Her møter hun presten Harry og de opplever begge en rekke foruroligende hendelser. I boken Nå ser du meg, møter du Lacey Flint. En ung dame som jobber hardt for å legge bak seg sin fortid og skape et nytt liv som politibetjent. Hun er litt over middels interessert i Jack the Ripper, og hun står ovenfor en seriedrapssak som er til forveksling lik Jack the Ripper.

Evi og Lacey møtes

Du kan kanskje si at det er litt underlig å trekke inn disse andre to bøkene, men faktum er at det er der du blir kjent med hovedkarakterene i Livredd. I Livredd møtes nemlig Lacey Flint og Evi Oliver og jobber side om side for å finne ut hva det er som foregår på Cambridge sitt universitetsområde. Det er nemlig flere studenter som forsvinner i dagevis, og når de plutselig kommer tilbake husker de ikke hvor de har vært og hva som har skjedd. Kort tid etter, tar de selvmord.

Lacey blir sendt inn av sin overordnede Mark Joesbury, mot hans vilje. Det er så mye mer som ligger bak saken enn det som Lacey har fått informasjon om, og han frykter for hennes liv. Leseren trekkes rett inn i handlingen ved at Joesbury prøver å forhindre at Lacey tar livet av seg med å hoppe fra et av de høyeste tårnene ved Cambridge Universitetet. Vil han klare det og hvordan har egentlig Lacey havnet der?

Virkelig eller fantasi?

Forfatter S.J Bolton opererer i et landskap som ligger midt mellom brutal virkelighet og fantasi. Din jobb som leser er å navigere i et temmelig tøft landskap. Du dras stadig mellom teorier om hva som hender og hvorfor. Noen ganger opplever du at det hele er forutsigbart, bare for å finne ut at det egentlig var alt annet enn forutsigbart. Hun er detaljert og det gjør det ekstra spennende som leser fordi det er lett å visualisere den verden du trer inn i.

sek-person-scid-35389
S.J. Bolton. Foto: Cappelen Damm

I bøkene Høstoffer og Nå ser du meg er det dessverre en del problemer med oversettelsene. En del ord og uttrykk som er oversatt feil eller bare veldig direkte, og som dermed fjerner litt av meningen. I denne boka var det en bedre oversettelsesjobb, og språket var mye bedre. Det gjør boka lettlest og dermed også mer engasjerende enn de forrige bøkene.

Når du leser disse bøkene får du en god dose krim med noe attåt. S.J Bolton tar i bruk en del teknikker som sender grøss nedover ryggen på leseren, og som gjør det vanskelig å legge fra seg boka. Hun har karakterer som det er lett å engasjere seg i, og har også lagt inn et par X-files lignende kjærlighetshistorier. Til tider blir det litt klisje, men samtidig så gir det historiene og karakterene mer menneskelige.

terning5Denne boka er absolutt noe for de høstkveldene som allerede har begynt å gjøre sitt inntog. Bare sørg for at du ikke er av den lettskremte typen og at du ikke er alene hjemme. Dette er skummelt, på en god måte!

Anmeldet av Jessica Ryan.

(Cappelen Damm 2015)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *