Vikings: Sesong 1

Du MÅ se Vikings sa de. Du kommer til å elske det sa de. Dere har rett, sa jeg.

Anmeldt av Jessica Ryan

Med jevne mellomrom blir det produsert filmer eller tv-serier som tar for seg norrøn mytologi, vikinger, den spennende vikingtiden og middelalderen i Europa. Mange av disse produksjonene er så dårlige at de heldigvis går fort i glemmeboken. Vikings er ikke en av dem, selv om de har høstet noe kritikk fra de akademiske kretser med tanke på historisk riktighet.

Historisk riktig?

Historien i Vikings er sentrert rundt sagnene om Ragnar Lodbrok som ifølge sagnet var dansk eller svensk og levde en gang rundt 700-800 tallet. Han skal ha vært sønn av den svenske kongen Sigurd Ring som erobret Danmark. De lærde strides stadig om hvorvidt Ragnar bodde i Sverige eller Danmark. I Michael Hirst sin serie møter du Ragnar Lodbrok og hans kamp for å bli konge. Du møter familien hans, krigerene hans og ikke minst alle hans allierte og fiendene hans. Han er gift med Lagertha som er en skjoldmøy med bein i nesa.

Ragnar og hans vikinger. Photo credit: Jonathan Hession/ historychannel.com
Ragnar og hans vikinger. Photo credit: Jonathan Hession/ historychannel.com

Første sesongen består av 9 episoder og det er rett og slett at for få! Derfor er det godt å vite at sesong 2 starter på History channel 27 Februar i USA. På rollelisten finner du gamle travere som Gabriel Byrne, nye fjes som Travis Fimmel i rollen som Ragnar Lodbrok og nordmannen Thorbjørn Harr som spiller Jarl Borg. Gustaf Skarsgård er enda en Stellan Skarsgård sitt avkom som trives på lerretet og talentmessig faller ikke det eplet langt fra stammen.

Serien er spilt inn i Irland, hvilket gir den en troverdig og naturlig ramme med vakker og til tider brutal scenografi. Rekvisittene fremstår som troverdige og det samme gjør faktisk kostymer og makeup, på tross av hva norske arkeologer måtte mene. Det er grenser for hvor fargerikt man kan lage et mørkt vikingdrama som dette.

Intelligente og brutale

Det som er seriens absolutte styrke er selve plotet og karakterene. De fleste serier og filmer som fokuserer på vikingene, fremstiller dem som nærmest hjernedøde neandertalere som voldtar alt de kommer over, plyndrer og så dreper alt de kan. Det er gjerne veldig ensidige karakterer uten særlig mye utvikling.

Men dette skjer ikke i vikings. Her har du et karaktergalleri hvor de fleste stadig er i utvikling. Du møter intelligente vikinger som planlegger, finner opp ting og ikke minst har en slags styringsform og justis i de forskjellige gruppene. Vikingene tenker, de legger strategier og de har drømmer og ønsker som mennesker flest har.

En annen ting som er bra med serien er at de fremmer et allsidig syn på kvinner. Her er de ikke ensbetydende med tankeløse ofre som må ta imot den dritten og de roller de blir tildelt. Før kristendommen gjorde sitt inntog hadde nemlig kvinner en markant posisjon i samfunnet. De var sterke, hadde lov å ytre sine meninger og de hadde lov til å delta i strid sammen som menn. Kvinnene valgte selv sine ektemenn og hadde mulighet til å skille seg om de ønsket det. Kvinnene ble respektert og høyere alder ga mer respekt.

Ragnar og Lagertha Photo credit: Jonathan Hession7Historychannel.com
Ragnar og Lagertha Photo credit: Jonathan Hession/Historychannel.com

Dette er ingen serie for pyser, det handler tross alt om vikinger. Det er rått og brutalt når det må være det ettersom de jo faktisk må inn i forskjellige slag for at Ragnar Lodbrok skal bli konge. Scenene hvor vikingene braker sammen er utrolig godt koreografert og er flotte å se på, selv om man kan kalle dem en voldsorgie. Samtidig er det noe med oppdagergleden de viser når de finner ut hvordan de skal komme seg til andre deler av verden med hjelp av den nye oppfinnelsen båten.

Dette er definitivt en av fjorårets beste tv-serier og jeg gleder vettet av meg til sesong 2 begynner nå snart. I mens kan man jo kose seg med blu-ray utgaven og alt det spennende ekstramaterialet som er der!

[rating=6]

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *