Vi anbefaler: Kledd naken, skrevet av Agnes Lovise Matre

Vel vitende om det vanskelige temaet har denne boken blitt stående i hylla mens jeg har pløyd meg gjennom lettlest og grotesk krim. Men så bestemte jeg meg for å ta tak på boka, og det ble en ganske heftig leseropplevelse.

9788293325314_product_full_1024x1024Vi befinner oss i det lille bygdesamfunnet Øystese i Hardanger og her blir vi godt kjent med læreren Iselin og flere av bygdas interessante karakterer. De lever sine liv uten å vite at det finnes et rovdyr blant dem og at Iselin snart blir hans offer. Etter en bygdefest blir Iselin brutalt voldtatt av en som er både hennes og mannens venn. Igjen sitter Iselin med skammen og redsel for at bygda skal finne ut hva som har skjedd. Hun holder voldtekten for seg selv, sier ikke noe til sin mann Tore heller, og han på sin side skjønner lite av hva som foregår etter hvert som han ser Iselin forfalle og bli stadig mer deprimert og full av angst. I bygda begynner sladderen å gå, har Iselin vært utro?

Røft tema

Dette var en bok jeg gruet meg litt til å lese, fordi temaet er såpass røft. Det å lese en sånn bok fra en kommersiell amerikansk forfatter er ikke i nærheten av å ha samme virkning som det å lese en sånn bok fra et lite bygdesamfunn i Norge. Det blir så nært, og så familiært. Jeg forventet at det kom til å være masse groteske scener som ble beskrevet i detalj og at man skulle sitte der og bli kvalm. Noen små paralleller kan trekkes til Keplers bok Stalker, men som thriller er faktisk Kledd naken mye sterkere og mer effektiv. Agnes Lovise Matre har behandlet Iselin med ytterst respekt når hun har skrevet om disse vonde hendelsene. Her var ikke fokus på selve hendelsen, men det psykologiske etterspillet av den og hvordan det påvirket Iselin, hennes familie og de i samfunnet rundt dem.

Boka er skrevet med veldig godt og enkelt språk som gjør den til en fryd å lese. Her er det ikke en masse unødvendige krumspring i store ord og med store bokstaver, Matre har avkledd språket, noe som har en enorm virkning i seg selv når det kommer til å få frem sårheten hos Iselin. Miljøbeskrivelsene i boka er gode, og det samme er beskrivelsene av karakterene. Er man fra ei lita bygd, så kjenner man seg godt igjen i bygdetrollets mentalitet og de karakterene som sørger for å holde bygdetrollet i live.

Agnes_2_large
Agnes Lovise Matre Foto: Kurt Misje

Voldtekt er ikke greit!

Agnes Lovise Matre er adjunkt og har til nå jobbet som lærer i Haugesund. Hun ga ut sin debutroman stryk meg over håret i 2012 og boka gjorde stor suksess. Matre er opptatt av å belyse tabuer i samfunnet, skrive om det som folk ikke vil snakke om men som vi alle vet at finnes. I dagens samfunn er fasade viktigere enn noen gang og desto viktigere er det å skjønne at det allikevel kan skje ting bak lukkede dører i de mest perfekte hjem. Ved å skrive om voldtekt i nære relasjoner drar Matre frem et tabu som ikke bare er preget av selve voldtekten men også de skader det påfører offerets relasjoner til andre. Iselin er et offer som prøver å håndtere smertene med verdighet, men kropp og sjel er ikke mye opptatt av fasade når den er full av smerte.

terning6Dette er virkelig en bok som river i sjela og som jeg håper blir pensum på mang en ungdomsskole slik at den kan brukes til å skape sunnere holdninger og et klarere innblikk i hvor grensene går fra sex til overgrep. Voldtekt er ikke greit, uansett hvor kort skjørt offeret har på seg eller hvor drita full offeret er.

Forlag: Comino/MATA forlag.

Normalt sett pleier jeg ikke gi informasjon om hvor en bok kan kjøpes, men det er ikke alle bokhandlere som har denne inne. Boken kan også bestilles hos MATA forlag.

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *