Vargtimen av Geir Tangen

Ny krim fra Geir Tangen, med fokus på de unge og sårbare.

Et spill er bokstavelig talt i ferd med å ta over livene til Haugesunds ungdommer, et spill med den ultimate innsatsen. Deres eget liv.  Det hele starter med at noen finner en 14 år gammel jente hengende i skogen.  Vår nye venn Gabriel Fjell er fersk etterforskningsleder og må finne ut hvem som står bak spillet og forhindre at flere ungdommer tar sitt eget liv.

Det er noe herlig med å oppdage et nytt krimunivers. Samspillet mellom forfatter og leser er viktig i denne fasen, forfatteren må fenge og skape nysgjerrighet hos leseren samtidig som hen gradvis serverer nye fakta i både saken det handler om og om livet til den nye krimhelten. Dette behersker Geir Tangen godt både i sitt forrige krimunivers, og her i det nye krimuniverset som er sentrert rundt etterforskningsleder Gabriel Fjell og Kripos-etterforsker Aida Ibrahim.

Tungt tema

Det finnes mange måter å få folk engasjerte i det som foregår i samfunnet i dag. Det å skrive opplysende krim er en av dem, spesielt når det gjøres så bra som dette. Tangen gir et godt innblikk i et miljø og en aldersgruppe som det er vanskelig for voksne å komme inn i, nettopp fordi de er voksne. Det er troverdige beskrivelser av ungdom som sliter og har det så vanskelig at alt de ønsker er å ende livet. Som en tidligere emo setter jeg pris på at det er brukt tid på å sette seg inn i psykologien bak det hele. For hva er det som gjør nettopp ungdomsårene så vanskelige for mange? Og hvorfor er det sånn at det begås flere selvmord nå enn før, selv om vi har mer kunnskap om det enn vi hadde før?

I 2019 var det så mange som 650 personer som tok sitt eget liv, mesteparten menn. Det er omtrent to mennesker hver dag i ett år, som velger å ta livet sitt for de ikke orker mer. I fagmiljøene ropes det spesielt varsko om de unge og regjeringen snakker så fint om at selvmord ikke skal forekomme, men legger ned døgn-plasser i psykiatrien, som faktisk er en av de viktigste instansene som har med selvmord å gjøre. Dette fører til at psykisk syke blir svingdørpasienter, de kommer inn akutt og stabiliseres så vidt før de sendes hjem igjen. Dette hjelper ingen i lengden, hverken den det gjelder eller budsjettene.

Solid håndtverk

Selv om boka handler om selvmord er det en solid og god krim som fanger leseren fra første stund. Som leser dras du inn i en verden du enten vil kjenne deg veldig igjen i, eller som du blir mer nysgjerrig på etter å ha lest. Boka er spennende og plotet er godt sammensatt. Det er godt språk som vitner om kunnskap både om ungdommer og fagmiljøene rundt ungdommene. Jeg trodde stadig jeg hadde løsningene på hva som faktisk hadde skjedd, men det jeg fikk vite etterhvert viste at jeg hadde ikke snøring. Da har en krimbok lykkes i å få deg nysgjerrig. Den har lykkes i å engasjere deg. For det har Tangen klart, også med denne boka: engasjere. Man sitter og heier på disse stakkars unge og de som prøver å hjelpe dem. Det er ingen lett oppgave når man kjemper mot noen man ikke vet hvem eller hvor er. Få har vel så inngående kunnskap om krim som Tangen har etter å ha lest og analysert krim i en årrekke og dette kommer godt til syne i oppbyggingen av boka.

Tangen er god på å skape stemning i boka. Du kjenner omtrent Haugesundsvinden og regnet slå mot huden mens du leser. Det er veldig gode miljøbeskrivelser som danner en god ramme rundt karakterene. Karakterene boka fokuserer på er komplekse og godt satt sammen. Jeg er veldig glad i bøker hvor du som leser sitter med et indre bilde av både karakterer og miljø. Du blir nysgjerrig på Gabriel Fjell og jeg ser i hvert fall frem til å bli bedre kjent med han i de neste bøkene til Tangen. Dette var en bra start på et nytt krimunivers og vi kan glede oss til neste bok som forfatter nå jobber med. Det blir igjen spennende å se hvilken tematikk han fokuserer på.

Bok gitt i gave av forfatter. 

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *