Enkebyen: De bortførte av Thomas Enger

Høyaktuell dystopi for ungdom.

Stella er 16 år og er på flukt sammen med faren. Bygda hvor de bodde er ødelagt av flom og de må finne et annet sted å bo. Det er en tøff verden mellom dem og Enkebyen. Enkebyen er en trygg plass og det betyr at mange vil inn dit. For å komme inn må man han mistet noen i familien under strid. Moren til Stella jobber allerede i Enkebyen og dette gjør at de er heldige og får innpass. Men selv om Enkebyen er trygg, er det ikke nødvendigvis paradis på jord. Alt man er vant til å ha tilgjengelig som mat, vann og frihet, rasjoneres strengt. Det er et totalitært styre og det betyr at det er ører og øyne over alt. Egne meninger kan være farlig å ha og ytre i Enkebyen.

Men det er ikke trygt for alle i Enkebyen. En rekke kvinner forsvinner og dukker opp drept med en J risset inn i pannen. Det betyr at Stella også kan være i livsfare for hun er jente. Derfor bestemmer hun seg for å finne ut av dette mysteriet. Men det er mye handlingslammelse i Enkebyen. Folk tørr ikke utfordre skjebnen og den tryggheten de lever med. De vil ikke risikere å havne utenfor murene.

Ungdomsbok også for voksne

Joda, dette er en ungdomsbok men den vil også fenge voksne. Den fenget meg hvertfall. Jeg liker også at Enger tar ungdomsbok sjangeren på alvor, det er like godt språk her som det er i voksenbøkene, og han fordummer ikke leseren.

Den minner litt om utenlandske serier som Hunger Games og Divergent og burde derfor ha muligheter for å fenge et internasjonalt publikum også. Det er også en høyaktuell bok om totalitære samfunn og mekanismene som gjør at de fungerer selv på bekostning av friheten til de i samfunnet, uansett hvor galt det måtte være. Det er en bok om heltemot, viljen og styrken til å gjøre vanskelige ting og ta de rette valgene for å få et bedre liv. For i ett hvert totalitært samfunn vil det være utbrytere. Det handler om å bli voksen og om det å finne tro og kjærlighet i livet.

Boka er basert rundt et spennende plot. Eneste som er litt misvisende er at man ikke får vite så mye om drapene på kvinnene i byen før mot slutten. Det tyder på at dette blir utforsket mer i bok nummer to som er sluppet nå. Men flukten fra bygda der Stella er oppvokst er spennende, og kan gi en forståelse av hvordan det er for mennesker på flukt i dag.  Aldri vite hvem man kan stole på og hvem som virkelig kan hjelpe en videre. Enkebyen som samfunn er også veldig spennende. Å bli kjent med maktstrukturene og hvordan det fungerer for så å bli kjent med utbryterne, de som våger å slåss i mot.

Dette er en sabla god første bok i serien om Enkebyen. Jeg gleder meg vilt til å lese bok nummer to i serien.

Boken er gitt i gave fra Capitana forlag.

Utgitt: 2019
Forlag: Capitana
Innbinding: Innbundet
Språk: Norsk Bokmål
Sider: 318
ISBN: 9788293671190

 

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *