Uteligger av Ole Martin Holte

Hva har Richard Gere og en sosialarbeider fra Norge til felles?

Uteligger_forside_liten-500x500De har begge kjent på kroppen hvordan det er å leve sammen med de mest vanskeligstilte i samfunnet vårt og opplevd det nedenfra og opp. Richard Gere prøvde seg på livet som uteligger i New York som forberedelse til sin nye film Time out of mind. Skuespilleren forteller selv på Facebook hvordan folk så på han med avsky. Forfatter Ole Martin Holte flyttet ut på gata en sommer i Oslo, og senere København, uten stort mer en klærne han gikk i og et liggeunderlag. Det varte ikke lenge før han ble tvunget til å tigge for å få seg mat til å klare seg videre.

Han ble kjent med mange spennende personer gjennom somrene. Gjennom dette blir mange livshistorier og skjebner delt. Historier som gjør ansiktsløse uteliggere til mennesker. Mennesker som ikke er like heldig som de fleste av oss her i landet. Virkelig fattigdom. Beskrivelsene av hvordan uteliggerne blir møtt av folk, og forholdene de stedene der han kunne tilbringe en natt her og der er virkelig til tider hjerteskjærende når man vet at dette er hverdagen til så mange her i landet. Ikke minst hvordan dem blir «usynlige» for folk flest, man vil ikke forholde seg til dem. På den andre siden av skalaen opplever de ofte å bli trakassert, både av vanlige folk og blant annet vektere.

12088328_844830918949068_2889702858750479403_n
Richard Gere har selv prøvd hvordan det er å være uteligger i New York. Foto: Facebook.

Riktignok var de begge, Richard Gere og Ole Martin Holte i god fysisk og psykisk i god form da de startet eksperimentet. Man skal ikke glemme at menneskene de møtte, ikke er så heldig at dem kan slutte brått og gå tilbake til en mer behagelig tilværelse. Ikke trengte dem å holde ut en lang og iskald vinter, uten tak over hodet. Mange sliter med rus- og psykiske problemer. Problemene deres er sammensatte, og må behandles deretter, slik at dem igjen kan få et mer verdig liv og en trygg tilværelse.

terning5Jeg leste hele boka i løpet av en natt. Det sier i grunnen det meste. Uteligger er ikke bare en viktig bok, og en sosial kommentar, den er også veldig lesverdig. Velskrevet fra perm til perm. Forfatteren skriver selv at det innimellom at han kribler etter å flytte ut på gata igjen. Hvem vet, kanskje vi får flere historier etter hvert. Håpet er at en dag slike bøker som denne blir uaktuelle og kun er en del av historien.

Anmeldt av Lene Reinskau.

Om Ole Martin Holte

5611339_2770136Han har studert teologi og studere nå gestaltterapi ved Norsk Gestaltinstitutt AS. Han bygget opp og ledet Gatetjenesten i Fransiskushjelpen i Oslo over flere år. I 1993 konverterte han til katolisismen og levde åtte år i kloster som fransiskanermunk.

Under sin utdanning som sosionom valgte han som et under-cover prosjekt, å leve tre somre på gata som frivillig uteligger, i Oslo og København. Han har bred erfaring fra oppsøkende arbeid i rus- og prostitusjonsmiljøene i Norge, Danmark, Nederland og Belgia. Han har jobbet oppsøkende i Kirkens Bymisjon-Oslo med eldre menn.

Manifest Forlag
Forfatter: Ole Martin Holte
Utgitt: 2012

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *