The Wanted 18

Vår nye journalist Ole Christian Eklund tok seg en tur på filmfestivalen Human rights Human Wrongs. Han valgte å få med seg The Wanted 18, ettersom han har et sterkt personlig engasjement for saken. 

Forrige uke gikk filmfestivalen Human Rights Human Wrongs av stabelen i Oslo. Det ble arrangert filmvisninger og debatter rundt vanskelige tema som ytringsfrihet, Syria, Palestina og den norske utenrikspolitikken. festivalen ble gjestet av spennende mennesker med spennende historier, som for eksempel krigskorrespodenten Francesca Borri The Yes men og Sarah Camille Ramin Osmundsen.

18 kuer til besvær

I 1987 gjorde palestinerne opprør i Beit Sahour. Den første Intifadaen var et faktum. Det spesielle med dette opprøret var at det var med ikkevold og sivil ulydighet. Folk nektet å betale skatt og kjøpte ikke israelske varer. I 1988 kjøpte palestinerne i Beit Sahour 18 kuer av Israel. De ville produsere egen melk og ikke kjøpe fra Israel slik de hadde gjort frem til da. Dette var et ledd i deres motstand mot okkupasjonen. Dette så ikke israelerne med det første. 18 kuer kunne vel ikke gjøre noe fra eller til. De tok feil.

Med den voksende motstanden blant palestinerne og det faktum at 18 kuer faktisk kunne produsere melk til en landsby fikk israelske sikkerhetsstyrker til å trappe opp deres grep og undertrykkelse av befolkningen. En militær rettskjennelse kom frem til at disse 18 kuene ble en trussel mot israelsk sikkerhet og landsbyen fikk ordre om slakt. En komisk, men seriøs katt og mus jakt begynte. Kuene ble flyttet rundt mens IDF jaktet på dem. Innbyggerne protesterte. Forsvarsminister Perez iverksatte skatteinnsamling ved beslagleggelse av eiendeler som møbler, hvitevarer og biler. Palestinerne skulle tvinges i kne. Enkelte opptøyer oppsto og palestinere ble skutt og drept av IDF. Til slutt orket palestinerne ikke mer. Israel og deres militærmakt hadde vunnet. Kuene ble sendt til slakt og Intifadaen avsluttet.

Palestinerne satt likevel igjen med en liten seier. Denne hendelsen hadde bevist at deres oppfinnsomhet og sivile ulydighet hadde satt israel til veggs.

The Wanted 18

Directors: Amer Shomali, Paul Cowan

Den lille byen Beit Sahour på Vestbredden var hjertet av den første palestinske intifadaen fra 1987 til 1993. I opprøret mot den israelske okkupasjonsmakten dukket det opp en gruppe usannsynlige nøkkelspillere i forsøket på å skape en uavhengig økonomi ved hjelp av sivil ulydighet: 18 kyr. Disse kuene, kjøpt fra Israel for å produsere lokal melk, ble erklært “en nasjonal sikkerhetstrussel mot staten Israel”, og dermed var jakten i gang. Filmen er like oppfinnsom som den sosiale mobiliseringen, og forteller historien gjennom animasjon, tegninger og intervjuer.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *