Kurs som skaffer inntekter

Maria Ludvigsen har prøvd ut kursene Bli Magasinjournalist med Vivian Songe, og Ta bedre bilder med Roy Moss. Er det muligheter for å få gode tips her?

Tekst: Maria Ludvigsen og Foto: Roy Moss

Roy Moss og Vivian Songe er ikke bare et par, de er også kollegaer som samarbeider om å tilby kurs innenfor journalistikk/skriving og foto. Det er Vivian som står for det førstnevnte, og Roy som er fotografen.

Ved hjelp av nettkurs kan du lære deg å selge magasinartikler, og tar du samtidig et nettkurs gjør deg til en bedre fotograf kan du stå for alle elementer i en reportasje eller artikkel. Dette kan til sammen generere inntekt.

Slik startet det

Vivian Songe fikk mange spørsmål både fra frilansjournalister og mennesker som ønsket å bli det. De ville vite hva hun gjorde for å lande så mange oppdrag for ulike redaksjoner, hvordan hun kom på idéer, hvordan hun vinklet sakene, og hvordan hun strukturerte dem og solgte dem inn. Dette førte til at hun sjekket ut hvordan det ville være å ha et kurs som svarte på disse spørsmålene. Vivian fikk raskt en overveldende respons, og da visste hun, at hun var inne på noe.

– Jeg ønsker å gi nye skribenter – eller skribenter som sliter med å slå gjennom, den «oppskriften» eller det skattekartet jeg ikke hadde selv da jeg startet som frilansjournalist. Jeg vet jo nå at alt det jeg har lært på veien gjør jobben utrolig mye enklere, mer effektiv og gir mye bedre resultater, sier Vivian Songe om hva som er hensikten med kurset.

Slik fungerer det

Det vanskeligste med kurset er at det kreves mye selvdisiplin. Du lærer ingenting hvis du ikke følger med i Facebook-gruppene, ser på videosnuttene og leser modulene. I tillegg er du nødt til å prøve deg frem, skrive, for å utvikle deg mens du tar kurset.

Hver uke slippes en ny modul, slik at du blir geleidet gjennom trinnene. Alle modulene kunne i utgangspunktet vært sluppet samtidig, men det at det er et slags driv i kurset kan gjøre det lettere å følge med, og vanskeligere å dette av lasset. Man får også muligheten til å delta på Webinar, og man kan ofte få spurt Vivian om spørsmål. Ikke minst får man tilgang til Facebook-grupper som gir deg et nettverk og en støtte uten like. Frilansverdenen virker plutselig mindre farlig.

11004261_10155237813200298_1347620676_n
Fotograf: Roy Moss

Roy Moss sitt fotokurs fungerer på akkurat samme måte, den eneste forskjellen er at det dreier seg om å ta de perfekte bildene. Bildene som trolig gjør det lettere å få solgt inn magasinartikkelen, da som en «pakke».

Roy Moss er uten tvil en god fotograf, som har mye å lære bort – men også her er man nødt til å ha en god porsjon selvdisiplin for å få noe ut av det. Man må komme seg ut, og man må ta bilder – for mange tror jeg dette kan virke utfordrende. Jeg ser for meg at mange kan oppleve å få lite ut av kurset, rett og slett fordi det krever for mye. En ting er å sette seg ned ved tastaturet for å løse Vivians oppgaver, en annen ting er å gå ut (i kulden) for å ta bilder. Er man disiplinert er dette et godt fotokurs, som jeg ikke har noen problemer med å anbefale.

­– Jeg laget kurset fordi det var så mange skribenter/journalister som manglet tilstrekkelig kunnskap om å ta gode bilder til tekstene sine, sier Roy om hvorfor han ønsket å sette i gang med kurset.

Han forteller også om mange gode tilbakemeldinger på kurset. Blant annet er det en del som har fått aha-opplevelser etter å ha gjennomført leksjonene.

Resultat og neste kurs

Per nå har Vivian ikke noe statistikk på hvor mange som får solgt inn artikler etter at de har fullført kurset. Men hun mener at svært mange av de som bruker metodene fra kurset får solgt sine tekster.

– Det tikker daglig inn hurrarop i den lukkede Facebook-gruppa, der folk har fått solgt både sin første, tredje og tiende artikkel. Så jeg er imponert og stolt, sier Vivian og legger til at det er gøy å ha skapt noe som funker.

Neste kurs er rett rundt hjørnet og du kan finne all informasjon på følgende nettside: kurs.blimagasinjournalist.no. Her kan du også sette deg på venteliste.

Gratiskurs!

Vivian har enda et ess i ermet, man kan nemlig melde seg på et gratiskurs. Det finner du her: www.blimagasinjournalist.no. Gratiskurset gir inspirasjon og gode råd av typen «ikke-alt-for-dype-og-kompliserte». I tillegg gjør påmeldingen at man holder seg oppdatert på når det kommer nye kurs, og når man kan melde seg på/sikre seg plass. Vivian har for øvrig også en blogg, der man stadig kan finne nye skrivetips og inspirasjon: www.viviansonge.no

Vår oppfatning, inntrykk og konklusjon

Dette er helt klart kurs som er verdt å ta dersom man har skrivelyst, men mangler ferdigheter/verktøy  – og det samme med fotokurset; har man disiplin blandet med lysten til å ta gode bilder, er det et bra kurs og en god investering. Vivian er god til å inspirere og hun har dannet et godt grunnlag for at de som deltar på kurset skal lære mye. Som nevnt er det en nedtur; du er nødt til å ville dette selv. Du er nødt til å ta deg selv i nakken, og gjennomføre kurset.

Vivian virker hakket mer engasjert enn fotografen Roy, trolig fordi hun har holdt på lenger og fordi det var hennes kurs som «startet det hele». Når det er sagt, har Roy en utrolig behagelig stemme å høre på, og han er flink til å forklare. Roy sitt kurs kunne vært bedre med mer kontakt på Facebook og flere «effekter» slik Vivian har i sitt kurs. Uansett er kursene til sammen en god pakke.

Heldigvis er det ikke slik at du mister alt kursmateriale og blir kastet ut av gruppene i det den siste modulen er lagt ut. Tvert i mot. Alt av tilganger og stoff har du i lang tid, og mange av kontaktene har man kanskje til evig tid.

Det er rom for å skaffe inntekt etter man har tatt disse kursene, men ikke tro at det kommer automatisk eller gratis. Det kreves mye av kursdeltakerne – uten at det nødvendigvis er en «kurs-svakhet».

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *