The Master

Lekkert men litt langdrygt

Anmeldt av: Jessica Ryan

Freddie Quell er en alkoholisert veteran fra 2 verdenskrig. Etter han kom tilbake til USA har han slitt med å forholde seg til alt han så og opplevde i krigen, og han får diagnosen Post traumatisk stress disorder.

I en periode går han fra jobb til jobb helt til han en dag går om bord i en yacht som er eid av Lancaster Dodd. Lancaster Dodd er ikke som alle andre menn, han er lederen av en kult som kalles The Cause, hvor de fokuserer på øvelser hvor man fjerner uønskede følelser. Selv om resten av kulten er skeptisk til Freddie, utvikler han og Lancaster en sterk relasjon. Vil Freddie finne en form for tilhørighet til gruppen, eller vil han gå videre alene?

Philip+Seymour+Hoffman+i+The+Master
Philip Seymour Hoffman som Lancaster Dodd.

Dette er en film som er en interessant studie av det ødelagte menneskets psyke. Historien i seg selv er ikke så veldig spennende, actionnivået er relativt lavt. Men dette gir rom for å bli godt kjent med karakterene og deres relasjoner.

Filmen viser de praktiske og psykologiske funksjonene i en sekt veldig godt. Du blir gjort kjent med alt i fra den karismatiske lederen som stadig sjarmerer og overbeviser sine tilhengere, samtidig som han utnytter dem. Du får se mennesker som er på jakt etter noe de kan tro på, noe som fyller livene deres med glede og kan gi svar på spørsmål om de vonde tingene i livet.

I de forskjellige rollene finner vi noen av Hollywoods beste skuespillere, noe som har gitt filmen flere nominasjoner til prestisjefylte priser som Oscars og Bafta. I rollen som Peggy Dodd, finner vi Amy Adams som har tatt et stort steg bort fra Disney filmene, og nå jobber med mer seriøse prosjekter. Dette kler henne utrolig godt! Hun gir Peggy en verdighet og kompromissløs styrke som gjør en ellers noe usynlig karakter veldig fascinerende.

Amy+Adams+i+The+Master
Amy Adams som Peggy Dodd

Men det mest fascinerende er selvsagt relasjonen mellom Lancaster og Freddie, nettopp på grunn av ekstremt godt skuespill fra både Philip Seymour Hoffman og Joaquin Phoenix. Førstnevnte har jobbet med regissør Paul Thomas Anderson på alle hans prosjekter. Hans evne til å finne bra skuespillere å jobbe med, og å få frem deres absolutt beste prestasjoner, er noe av Andersons styrke. Hans forrige film There will be blood, sørget for at Daniel Day-Lewis fikk Oscar for beste mannlige hovedrolle. terning5

The Master er en vakker film i alt fra de stilriktige 50-talls kostymene til det psykologiske aspektet i historien om en mann som prøver å finne igjen seg selv etter han kom tilbake fra 2 verdenskrig. Er det slik at man noen ganger må lete i andre mennesker eller grupper for å finne deler av seg selv?

Det mest negative med filmen er at den er noe langdryg, nettopp på grunn av at det skjer så utrolig lite fysisk handling. Men selv om seeren kan sone ut innimellom, klarer regissør Anderson å dra blikket inn mot filmen og historien igjen.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *