Ranglebein og skrømt

Hva kan være verre enn å være et skummelt skjelett og et skrømt? Å være helt uten talent til å skremme!

Anmeldt av Jessica Ryan

Ranglebein og Skrømt bor sammen med foreldrene sine på Kirkegården. Alle barn som bor der må kunne skremme før de får lov til å gå ut i den store verden å skremme andre. Så en kveld når foreldrene er ute på kirkegården og skremmer, bestemmer Ranglebein og Skrømt seg for å rømme. Ikke bare vil de rømme, de skal finne Ondskapens Fyrste som garantert er verdensmester på skremming. Vil de klare å lære seg å skremme på denne reisen?

Serien om Ranglebein og Skrømt er første boka ut i Dauingsagaen, skrevet av Jon Ewo og illustrert av Reidar Kjelsen. De har tidligere gjort stor suksess med bøkene om Otto Monster.

Boka er beregnet på barn mellom syv og elleve år. Til tider kan teksten kanskje være litt vel makabert og skummelt for denne aldersgruppen, men det er jo også slik at barn i denne alderen er veldig fascinert av skumle ting. Det skal også sies at det er en herlig humoristisk tone over boka, så til og med den voksne leseren må trekke på smilebåndet innimellom.

De fleste voksne vil se trekk fra norsk eventyrtradisjon, norrøn mytologi og en god dose kirkegårdsskrekk. Jon Ewo har her søkt etter å bruke gamle tradisjonelle skumle ting på en ny måte, og han ønsket også å gi det skumle litt humor.

Alt sammen ville han gjøre på et språk som barna i dag vil forstå. Dette var nok et sjakktrekk fra Ewo. Mye av den gamle litteraturen har fremdeles gammelt språk, noe som gjør det litt tungt for de yngre leserne å bli kjent med de tradisjonene i dag. Ewo har uten tvil lykkes med å modernisere eventyrsjangeren litt, samtidig som han har tillatt det å bli litt morsomt for både barn og voksne.

terning5

Men denne boka hadde ikke vært det den er uten illustrasjonene til Reidar Kjelsen. Med hvit, grå og sort blyant på grått papir har han gitt karakterene en herlig skummel mystikk som fenger barna selv om de ikke kan lese teksten.  Tegningene er utrolig flott gjennomført med detaljer som gjør dem vakre og utrolig fascinerende.

Dette er uten tvil en bok som vil vekke oppmerksomheten hos leserne, både de yngre og de litt eldre.  Historien er enkel og kronologisk bygget opp, med hint av eventyrsjangeren innebygget.  Ewo og Kjelsen har laget en kommersiell men allikevel solid barnebok som utfordrer barnelitteraturen slik vi kjenner den.

Utgivelsesdato: 26.03.13
Forfatter: Jon Ewo
Illustratør: Reidar Kjelsen
Forlag: Cappelen Damm

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *