Manuskriptet fra Accra

Å lese en Paulo Coelho bok er som å reise på oppdagelsesferd i sjelen.

Anmeldt av Jessica Ryan

Vi befinner oss i år 1099 og Jerusalem driver intense forberedelser før korsfarerne invaderer dem. Midt i forberedelsene inviteres hele byen til et møte, som en mann fra Hellas skal holde. Han kalles Kopteren og innbyggerne tror han skal holde en tale for å fyre dem opp til kamp mot en fiende som er mye sterkere og bedre utrustet enn de selv er.

En av Paulo Coelhos beste.

Møtet tiltrekker seg muslimer, kristne og jøder om hverandre og det blir fort klart at Kopteren har litt andre planer med møtet enn det byens befolkning tror. Han ønsker at innbyggerne i byen skal tenke over sin hverdag og finne visdom i det livet har lært dem. Innbyggerne stiller han spørsmål om alt fra nederlag, entusiasme og ensomhet til skjønnhet og de får svar på sine spørsmål.

Forfatter Paulo Coelho er en mann som har levd sitt liv fullt ut, på godt og vondt. I 1986 vandret han pilegrimsveien til Santiago de Compostela og det var på denne vandringen han hadde et åndelig gjennombrudd som blant annet har ført til den Coelho vi kjenner i dag.  Denne reisen ble nemlig utgangspunktet for hans første roman Pilgrimsferden som kom i 1988. Så kom boken han er mest kjent for, nemlig Alkymisten i 1989.

Coelho sine bøker har et New Age preg, og man vil enten elske eller hate det han skriver, det gjelder også Manuskriptet fra Accra, som nok er boken som innholdsmessig er nærmest Alkymisten i hele hans forfatterskap.

Manuskriptet fra Accra tar utgangspunkt i Jung Codexen, en av de femtito såkalte Nag Hammadi-skriftene som ble funnet i 1945 av noen bønder. Jung Codexen består av fem forskjellige manuskript som tar for seg tema som lidelse, gjennoppstandelse, ondskap og sannhet.

Dette er uten tvil en av Coelhos beste bøker. Den er gjennomført og engasjerende i sin enkelhet. Det som er noe av det beste med boken er at Coelho skriver om kompliserte tema med et herlig og enkelt språk slik at de fleste vil forstå og kjenne igjen det han skriver om. Den tar for seg tanker vi alle møter i hverdagen vår og hvordan disse tankene påvirker oss når vi tar valg i livet vårt.

En bok av Coelho kan være som en juvel. Den kan pynte livet ditt med ord og gjøre hverdagen vakker. Men det er ikke alle som vil klare å se det vakre og dermed heller ikke verdien av en sånn bok. Dessverre er det kanskje akkurat de som hadde hatt mest utbytte av den.

Ordene som Kopteren kommer med er enkle og vise. De minner oss på ting som vi fort kan glemme i en hektisk hverdag som fylles av bekymringene fra i går og angsten for hva morgendagen bringer. Det eneste som er litt negativt er at Gud også bringes på banen innimellom, spesielt siden den tar utgangspunkt i en gnostisk tekst. Men dette er en smakssak.

Filmen er godt laget, og så realistisk at det til tider gjør vondt.

Jeg kommer aldri til å glemme første gangen jeg leste Alkymisten, den gjorde et veldig sterkt inntrykk på meg. Den neste boka av Coelho som sitter sterkt på minnet er Veronica vil dø og nå kan jeg med glede melde at jeg har en tredje favoritt av Coelho, nemlig Manuskriptet fra Accra.

FORFATTER: PAULO COELHO
OVERSETTER: GRETE SKEVIK
ORIGINAL TITEL: MANUSCITO ENCONTRADO EM ACCRA
SJANGER: ROMANER
ISBN: 9788280875518
LANSERINGSDATO: 04.03.2013
INNBINDING : INNBUNDET
SIDER: 192

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *