Sør-Sudan: Pasienter skutt i sengene sine

Forferdelige ødeleggelser i Sør-Sudan legger hele byer i ruiner. Selv pasienter på sykehus blir målrettet angrepet og hundretusener av mennesker får ikke den livreddende hjelpen de trenger. 

Sykehus og pasienter blir nå angrepet i Sør-Sudan. Istedenfor at sykehusene skal være et trygt sted for pasienter, er de nå målene for angrep og brutalitet.

– Dette er steder hvor man skal få hjelp, ikke frykte for sine liv, sier nødhjelpskoordinator i Leger Uten Grenser, Alexander Buchmann, som selv jobbet 3 måneder i Sør-Sudan i fjor.

– Hundretusener av mennesker har et desperat behov for husly, mat, vann og helsetjenester i Sør-Sudan. Spørsmålet er, hvordan kan effektiv, nøytral nødhjelp gis i et klima av fullstendig mangel på respekt og frykt, spør Buchmann.

I byen Malakal i Upper Nile State i Sør-Sudan er et helt sykehus ødelagt og brent til grunne. Leger Uten Grensers personell har vært vitne til de grusomme væpnede angrepene og sammenstøtene hvor pasienter er blitt myrdet i sine sykesenger.

– Angrep på medisinske fasiliteter og pasienter kommer samtidig som mange brutale angrep på byer, markeder og offentlig steder, forteller Buchmann. Disse angrepene viser en komplett mangel på respekt for medisinsk behandling og de fratar de mest sårbare livreddende hjelp, når de trenger det mest, sier Buchmann.

Scener av skrekk i Malakal

Den 22. februar fant Leger Uten Grenser minst 14 døde lik i Malakal Teaching Hospital. Likene lå sammen med 50-75 pasienter som ble igjen på sykehuset, fordi de enten var for svake eller for gamle til å flykte fra volden. Flere av pasientene viste tegn til å ha blitt skutt og drept mens de var sengeliggende. Mange av sykehusets avdelinger, inkludert det terapeutiske ernæringssenteret for underernærte barn, hadde blitt brent ned. Leger Uten Grenser har evakuert flere av de mest alvorlig syke pasientene til FNs UNMISS base i Malakal for behandling, 13 av dem har skuddskader.

– Malakal er øde. Hus er brent og døde kropper ligger strødd i gatene. Det finnes ikke ord som kan beskrive brutaliteten i Malakal. Byen er forlatt og ransaket. Vi sitter igjen med traumatiserte mennesker, sier Buchmann.

Skutt fordi de ikke har penger

Noen av menneskene Leger Uten Grenser evakuerte til FN basen fortalte at væpnede grupper gikk inn på sykehuset den 19. februar, skjøt og drepte folk som ikke hadde penger og mobiltelefoner de kunne gi bort. Senere samme dag kom de væpnede gruppene tilbake og drepte pasienter som lå i sengene sine og andre som søkte tilflukt i operasjonssalen. De har også angivelig voldtatt kvinner og unge jenter.

Avskåret fra hjelp i Leer

Også byen Leer har merket volden. Hundretusener av mennesker har blitt avskåret fra kritisk og livreddende medisinsk hjelp etter at sykehuset i byen ble ransaket og ødelagt mellom de siste dagene i januar og begynnelsen av februar.

Da Leger Uten Grenser var i stand til å returnere til sykehuset etter en uke med usikkerhet i området, oppdaget de at utstyr og bygninger var blitt til aske, medisinflasker knust og strødd utover. Sterilisert utstyr var ødelagt og kastet over alt. Medisiner, pasientsenger og andre forsyninger ble grundig plyndret. Ikke en eneste sykehusseng var igjen.

– Folket i Leer og hele den sørlige delen av Unity State stolte på at Leger Uten Grensers kunne gi dem viktig medisinsk behandling, men nå er den tilliten borte, sier Buchmann. – Den tilliten er viktig for oss slik at vi kan utføre vårt arbeid, men nå er den knust. Det er mange mennesker som vil lide på grunn av dette og sannsynligvis dø av mangel på medisinsk behandling, forklarer Buchmann.

Når sykehuset i Leer åpnet for 25 år siden var den bare en sekundær helsestasjon i regionen. I 2013 ble mer enn 68.000 medisinske konsultasjoner utført, nesten 400 mennesker fikk kirurgisk hjelp og 2100 barn ble behandlet for underernæring. Siden 15. desember, da kamper brøt ut i Sør-Sudan, og frem til 15. januar 2014 ble mer enn 4000 konsultasjoner utført og nesten 170 ble operert, fram til Leger Uten Grenser sykehus ble tvunget til nedleggelse i januar.

– Leer er nå tømt for sivile. Folk har flyktet og lever i forferdelige forhold i skogen. De er for redde til å vende hjem. Og selv om de skulle komme tilbake vil de komme tilbake til ruiner og ingen helsetjenester, sier Buchmann.

Når vannliljer blir til mat

Leger Uten Grensers 240 lokalt ansatte gjemmer seg i skogen og sliter med å behandle pasienter. De ansatte rapporterer at de begynner å gå tom for forsyninger og at bandasjer blir gjenbrukt. De prøver desperat å hjelpe de fordrevne som har blitt mer syke etter å ha drukket skittent elvevann. Noen har spist vannliljer på grunn av mangel på mat. Leger Uten Grenser utforsker alle muligheter til å tilby helsetjenester til de fordrevne og forsyne sine ansatte.

– Vi må seriøst vurdere om vi kan gå tilbake til jobb i Leer Hospital. Det vil ikke bare kreve betydelig investering av ressurser, men det avhenger også av respekt fra alle parter for våre medisinske fasiliteter, ansatte og pasienter, ikke bare i Unity State, men overalt i landet, sier Buchmann.

Leger Uten Grenser har arbeidet i regionen som i dag utgjør Republikken Sør-Sudan siden 1983, og driver i dag16 prosjekter i ni av landets ti stater: Agok, Aweil, Bentiu, Gogrial, Gumuruk, Leer, Maban, Malakal, Nasir, Yambio, Lankien, Yuai og Yida. Organisasjonen har i tillegg satt opp tre ekstra akuttprosjekt i Juba, Awerial og Malakal.

I de første ti ukene av den nåværende krisen, utførte Leger Uten Grenser 103 614 konsultasjoner (inkludert 40 925 barn under fem år), 3767 sykehusinnleggelser (inkludert 2282 barn under fem år), behandlet 1393 krigsskadde, utført 755 store operasjoner, og 2157 fødsler. Leger Uten Grenser har i dag 333 internasjonale ansatte som arbeider i sine prosjekter sammen 3330 lokale ansatte. 

– See more at: http://www.legerutengrenser.no/Aktuelt/Nyheter/S%C3%B8r-Sudan-Pasienter-skutt-i-sengene-sine#sthash.7igS0OqF.dpuf

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *