Folk flykter under enorm risiko i Den sentralafrikanske republikk

Leger Uten Grenser har åpnet et nytt prosjekt i Bouar, en by som er hardt preget av den pågående konflikten i Den sentralafrikanske republikk. Volden er med på å forverre den allerede svært alvorlige humanitære situasjonen i området. 

Ustabiliteten i Den sentralafrikanske republikk, som har vart siden mars 2013, har ført til bølger av folkeforflytninger. Den seneste bølgen fant sted i januar i år. I tillegg har flere væpnede militser reist gjennom Bouar, noe som har ført til vold blant sivile og skapt en situasjon preget av stress, frykt og usikkerhet. I løpet av de siste få dagene har imidlertid situasjonen i byen endret seg drastisk, etter at franske tropper ankom. Væpnede menn er ikke lenger å se i gatene i Bouar.
– Leger Uten Grenser har støttet sykehuset i Bouar i en måned, forteller nødhjelpskoordinator Lindis Hurum. – Vi hjelper staben med å behandle de sårede, og med å håndtere andre medisinske nødstilfeller. Vi behandler pasienter som har gått med skader i flere måneder, og som har ligget i skjul i bushen inntil nylig, forteller Hurum.
Ettersom situasjonen er litt roligere nå enn den har vært de siste månedene, våger flere nå å forlate skjulestedene sine.
Muslimer lever i frykt
Situasjonen er alvorlig for landets minoriteter, og i Bouar er særlig den muslimske befolkningen svært utsatt. Flere har mistet livet i de siste ukenes vold, og de aller fleste har mistet sine eiendeler og lever i frykt. Flukt synes å være eneste utvei for mange.
– De siste ukene har folk begynt å sette kursen mot Kamerun, sier Hurum. – Om lag 2000 mennesker har flyktet over grensen til byen Garoua-Boulaï bare i løpet av de siste dagene. De franske troppenes ankomst har ført til en viss bedring av sikkerheten langs veien mellom Bouar og Garoua-Boulaï, men mange velger likevel å bli værende i Bouar av frykt for å bli drept på veien. De som velger å reise, tar en stor risiko, forklarer Hurum.
Mangler mat og medisinsk hjelp 
Hurum forteller at det er dårlig tilgang til medisinsk hjelp, særlig blant den muslimske minoriteten.
– Folk vegrer seg for å forlate nabolagene sine og dra til sykehuset, av frykt for militsene. Å bevege seg langs veiene er svært risikofylt, forteller Hurum. I tillegg har både sykehuset i Bouar og helsesentre utenfor byen blitt angrepet og plyndret av væpnede menn.
– Ett helsesenter ble angrepet flere ganger og ble til slutt tvunget til å stenge, forteller Hurum. – Så snart sikkerhetssituasjonen tillater det kommer vi til å organisere mobile klinikker i utkanten av Bouar.
Militsvolden er med på å forverre en allerede vanskelig humanitær situasjon.
Leger Uten Grenser har jobbet i Den sentralafrikanske republikk siden 1997, og jobber i dag i Batangafo, Boguila, Carnot, Kabo, Ndéle, Paoua, Bria, Zémio, Bangui, Bouar, Bangassou, Bozoum, Bossangoa, Bria, Yaloke og berberati. Over 240 internasjonale og 2000 sentralafrikanske hjelpearbeidere jobber for Leger Uten Grenser i landet. Leger Uten Grenser hjelper også flyktninger fra Den sentralafrikanske republikk i Kamerun, Tsjad, Den demokratiske republikken Kongo og Kongo-Brazzaville. 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *