Oscar-kveld med Norge i kulissene

Los Angeles/Oslo (NTB-Dag Kjørholt): Norsk film må finne seg i å stå i kulissene når Oscar-statuettene deles ut søndag kveld lokal tid i Hollywood.

Men de filmene som har et touch av Norge har desto større vinnersjanser. Det dreier seg om dokumentarfilmen «The Act of Killing» som har vunnet det som er av priser og bare mangler Oscar for å toppe seiersrekken. Filmen har norske medprodusenter.

Den andre er Disney-animasjonen «Frost» som lener seg på H.C. Andersens eventyr om «Snødronningen» og norsk natur og kultur.

Den 86. Oscar-utdelingen finner sted i Dolby Theatre i Los Angeles med Ellen DeGeneres som programleder. Showet starter søndag klokka 21 lokal tid og klokka 1 natt til mandag 3. mars norsk tid og sendes på Viasats nye kanal TV6 Norge. Høydepunktene blir sendt i reprise på TV 3 mandag kveld.

Temaet for årets Oscar er filmhelter, både virkelige, superhelter, populære helter og animasjonshelter, fra fortid og nåtid, samt regissørene bak dem.

Møte med heltene
Joshua Oppenheimer og Signe Byrge Sørensen, her på arrangementet “Oscar Celebrates: Docs” onsdag kveld. Foto:Aaron Poole / ©A.M.P.A.S.
Joshua Oppenheimer og Signe Byrge Sørensen, her på arrangementet “Oscar Celebrates: Docs” onsdag kveld. Foto:Aaron Poole / ©A.M.P.A.S.

Den norske produsenten og filmskaperen Torstein Grude var onsdag på vei til Los Angeles der han og Bjarte Mørner Tveit skal følge utdelingen på en fest i nærheten.

– Vi har fått plass til tre i salen. Der skal nok regissøren Joshua Oppenheimer sitte og to av de andre mer sentralt involverte, sa Grude til NTB.

«The Act of Killing» handler om folkemordet på kommunister i Indonesia på 1960-tallet.

Grude gleder seg først og fremst til å møte to av de andre produsentene, Werner Herzog og Errol Morris.

– De er mine store helter. De er halvguder i dokumentarverdenen og er sterkt medvirkende til at jeg i det hele tatt begynte å lage dokumentarfilm, sa Grude til NTB i januar da det ble klart at filmen er en av de fem nominerte i sin kategori.

Det norske produksjonsselskapet Piraya Film har vunnet mange priser, men aldri en Oscar.

Norske fjorder og fjell

«Frost» er nominert i kategorien beste animasjonsfilm og beste originalsang med «Let it go».

Disneys folk tilbrakte mye tid her til lands for å hente inspirasjon og det mangler ikke på referanser til Norge i filmen. Publikum får blant annet se fjorder, stavkirker, vikingskip, Nidarosdomen og Bryggen i Bergen.

Regissøren Chris Buck og filmens art director Michael Giaimo kommer til Reiselivskonferansen som arrangeres i Kristiansund 20. og 21. mars. Giaimo og teamet hans har tidligere blant annet vært i Geirangerfjorden.

– Vi valgte Norge på grunn av fjordene, og tenkte at det måtte være helt fantastisk å legge en Disney-verden inn i en slik fjord. Det har aldri vært gjort før, sier han.

Innovasjon Norge samarbeider med Disney for å inspirere kinogjengere verden over til å ville oppleve Norge. I Skottland førte Disney-filmen «Modig» til en mer inntekt i turistnæringen på 1,4 milliarder kroner.

"FROZEN" KRISTOFF og  SVEN ©2013 Disney. All Rights Reserved.
“FROZEN” KRISTOFF og SVEN ©2013 Disney. All Rights Reserved.
Åpent løp

Det er mange år siden Oscar-racet har vært så åpent. Enkelte drister seg til å trekke fram «Gravity» og «12 Year a Slave» som mulige vinnere i kategorien beste film.

Sammen med «American Hustle» fikk «Gravity» flest nominasjoner med ti hver, mens «12 Years a Slave» fikk ni. Dersom sistnevnte vinner, vil det bety det endelig gjennombruddet for den allerede kritikerroste regissøren Steve McQueen.

En annen film det er verdt å merke seg er «Dallas Buyers Club,» der hovedrolleinnehaveren Matthew McConaughey er nominert for beste mannlige skuespiller. Han konkurrerer blant annet med Leonardo DiCaprio som har vært nominert flere ganger, men aldri vunnet.

Også Jared Leto fra førstnevnte film har muligheten til vinne en Oscar for beste mannlige birolle.

De nominerte i kategorien beste kvinnelige skuespiller er Amy Adams, Cate Blanchett, Sandra Bullock, Judi Dench og Meryl Streep.

Regissørene som er nominert for beste regi er David O. Russell, Alfonso Cuaron, Alexander Payne, Steve McQueen og Martin Scorsese. (©NTB)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *