80 prosent av verdens svaksynte får ikke undersøkt synet og mangler tilgang på briller. Norske optikere forsøker å hjelpe.
Av: Dag Øyvind Olsen
– Selv i Europa finnes det land som ikke har optikere og som heller ikke tilbyr befolkningen synsundersøkelser, sier leder Anne Jervell i Norges Optikerforbund.
Verdens Synsdag markeres torsdag 10. oktober, og i flere år har Norges Optikerforbund bistått fattige land til selv å yte synshjelp til befolkningen.
Innsamlede midler fra norske optikere har de siste årene gått til å utdanne optikere i Malawi. Nå har de første optikerne i det afrikanske landet avsluttet studiene, og Malawis president var til stede de fikk sine diplomer.
En av dem er George Moyo.
– Optometri er for meg et kall, et yrke som tjener menneskeheten. Det er veldig spennende å vite at jeg nå har muligheten til å tilby øyehelsetjenester til de som trenger det mest i vårt samfunn, sier Moyo.
Moldova neste
Optiker Hans Bjørn Bakketeig fra Os i Hordaland har de siste årene drevet den uavhengige humanitære organisasjonen Hjelp Moldova. Moldova er Europas fattigste land, og her finnes det ikke optikere.
Bakketeig har sendt trailerlass med medisinsk utstyr til titalls millioner kroner til landet. Nå er han også i gang med å utdanne fagfolk.
For denne innsatsen ble han i fjor hedret med prisen International Optometrist of the Year av verdens optikere under årsmøtet til World Council of Optometry, fordi han har forandret livene til tusenvis av mennesker i Moldova.
Bakketeig har etablert et nasjonalt senter for synshemmede. I tilegg til pasientbehandling driver senteret kursing og kompetanseheving for å gi øyeleger kunnskap om optometri.
– Jobben vi gjør utgjør en enorm forskjell for folk, og det er min drivkraft. Innsatsen nytter, sier Hans Bjørn Bakketeig.
Selvhjelp
– Gjennom den globale innsamlingsaksjonen Optometry Giving Sight skal Norges Optikerforbund bidra til opplæring av øyehelsepersonell i Moldova. På den måten hjelper vi landet til selv å kunne bekjempe unødvendig blindhet og andre synsproblemer, sier Anne Jervell.
Utdanningen skal foregå ved universitetet i hovedstaden Chisinau. Prosjektet har fått stor oppmerksomhet hos landets myndigheter, og det har også vakt interesse blant norske myndigheter.
– Vårt mål er at norske optikere skal ta del i undervisningen, i tillegg til å gi økonomisk støtte, sier Anne Jervell.
FAKTA
- 600 millioner mennesker i verden er blinde eller svaksynte bare fordi de ikke har tilgang på synsundersøkelse og briller.
- 90 prosent av svaksynte bor i utviklingsland, og blant disse er mangel på synsundersøkelse og briller hovedårsak til at de ser dårlig.
- Katarakt (grå stær) er den viktigste årsaken til blindhet, fulgt av glaukom (grønn stær) og aldersbetinget makula degenerasjon.
- Synshemminger på grunn av smittsomme sykdommer er dramatisk redusert siste 20 år.
Kilde: Verdens Helseorganisasjon, International Agency for the Prevention of Blindness og Optometry Giving Sight.