Eirik Husby Sæther: Judaskysset

Det går alltid an å falle dypere.

Anmeldt av Jessica Ryan

Har vi plass til enda en forfatter av politikrim her i Norge? Ja, så lenge vedkommende skriver som Eirik Husby Sæther har vi definitivt det.

Etter å ha lest begge bøkene i serien om Lobotomisten, var jeg nysgjerrig da Judaskysset kom ut. Det skal sies at jeg venter i spenning på flere bøker om Lobotomisten, men Judaskysset var absolutt et bra tilskudd i samlingen over krimbøker.

Husby-S-ther-Eirik_Fotograf-Julie-Pike
Eirik Husby Sæther har tatt kriminologi, er utdannet fra Politihøyskolen og jobber på Krimvakta i Oslo. Foto. Julie Pike

Overdoser og brutal hverdag

Judaskysset er første møtet med Mikael Wulf som er politimann ved Kriminalvakta i Oslo. Hans hverdag består av grov voldskriminalitet, og han er den første som tilkalles ved likfunn, voldtekter og brå dødsfall i Oslo. Når vi blir kjent med ham er han på vei ut til et overdosedødsfall på Oslo S, og det viser seg å være en sak som treffer nærmere hans privatliv enn han liker.

Man skulle tro at et overdosedødsfall på Oslo S kanskje ville være et kjedelig og nærmest hverdagslig utgangspunkt for en krimroman, for det er jo tross alt noe som til og med ignoreres av de fleste medier i Norge. Sannsynligvis fordi ofrene er en marginalisert gruppe som lever en livstil preget av høy risiko. Mange tenker kanskje at de får takke seg selv for at de møter livets slutt på et toalett inne på det travleste transportknutepunktet i landet.

Judaskysset (1)Et stykke godt arbeid

Dette er virkelig et godt stykke arbeid. Husby Sæther har brukt god tid på å bygge opp plot, karakterer og ikke minst beskrive miljøene som karakterene ferdes i. Det er brutalt og realistisk uten å bli alt for makabert, hvilket er noe som skiller denne boken fra hans forrige bøker om Lobotomisten.

Fordelen med å bygge opp romanen såpass nøye er at du som leser får en slags relasjon til karakterene, og boka blir visuelt spennende. Men for noen kan boka oppleves som litt langdryg. For meg tok det litt for lang tid før det begynte å skje ting, og jeg kjedet meg litt første halvdelen av boka. Men så tok den seg kraftig opp.
Boka gir et interessant bilde inn i en subkultur som mange vet lite om. Det eneste man gjerne blir presentert for er de kriminelle handlingene og hvor plagsom denne gruppen er i Oslos bybilde. Men takket være sin utdannelse innen kriminologi og sitt yrke som politi ved Krimvakta i Oslo, legger Husby Sæther for dagen et mer nyansert bilde. Han gir oss et innblikk i menneskene, ikke bare de kriminelle handlingene.

En sterk firer!
En sterk firer!

Vel verdt kronene

Er du en av de som liker bøker hvor ting sakte men sikkert bygges opp før det tar helt av, da er dette en god bok for deg. Det er uten tvil et godt håndtverk som legger for dagen mye kunnskap og forståelse om Oslos underverden. Boka er et godt utgangspunkt for en serie, så sjansen for at vi møter Mikael Wulf igjen er nok ganske stor.

I mens? Ja, da venter jeg på neste boka om Lobotomisten.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *