Livbåten

Rå og intenst psykologisk drama om mennesker rammet av et skipsforlis. En spennende blanding av Titanic og rettsdrama som kunne vært tatt ut av en John Grisham roman.

Anmeldt av: Lene Reinskau

Charlotte Rogans debutroman, Livbåten, er vanskelig å legge fra seg. Etter en vanskelig tid med familietragedier tror bokens hovedkarakter Grace at hennes fremtid og lykke er sikret da hun møter den kjekke, unge bankmannen Henry og blir forlovet. Sammen legger de ut på en lang reise på det staselige skipet Empress Alexandra. Året er 1914, og Titanics forlis kun et par år tidligere er friskt i minne hos passasjerene.

Livbåten2Kaoset er komplett da Empress Alexandra er i ferd med å synke. Med nød og neppe klarer Grace å karre seg oppi en livbåt i tide, men uten sin forlovede… Det tar ikke lang tid før det blir klart at båten er overfylt og ikke tåler så mange passasjerer. For at noen skal overleve, må andre dø. Det er klart for 21 dager på sjøen, fylt med maktkamp, kulde og sult. Grace er tvunget til å ta noen vanskelige valg. Valg som fører henne i en senere rettssak.

Boken inneholder romantikk, men er først og fremst neglebitende spennende. Det er noe med uhyggen som skapes når forfatteren lar en etter en av karakterene dø, på de mest brutale vis. Ikke ulikt en klassisk Agatha Christie roman. Noen blir slått hånden av når de blåkalde ligger i sjøen og prøver å komme seg opp i livbåten, andre blir drept og kastet over bord. Overlevelsesinstinktet slår inn sterkt i en slik situasjon, man kan undre seg over hvor langt enn selv ville gått for å redde livet til seg selv og sine kjære i samme sted.

Det er vanskelig å forestille seg redselen og frykten om bord, ingen vet helt hvem de kan stole på. Dette står ikke alltid helt klart for leseren heller, og bidrar ytterligere til spenningen. Det er hovedpersonen Grace som har fortellerstemmen, og leseren får på den måten et godt innblikk i hennes tanker og følelser, i forhold til sine egne moralske kvaler og forholdet til de andre som er strandet i livbåten.

Historien har flere lag, og det er masse å glede seg over for lesere som setter pris på skipsfarthistorie, meteorologi og ikke minst psykologi og medmenneskelige forhold. Språket er godt, og driver historien godt videre. Sammen med en fengslende historie blir boka både underholdende og lettlest. Det blir derfor terningkast 5 fra meg denne gang.

terning5Forfatter: Charlotte Rogan
Utgitt: 2013
Forlag: Schibsted

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *