Hvordan ville du følt det hvis du en dag fant ut at dine foreldre ikke var dine, og at din fortid ikke var slik du trodde?
I etterkrigstidens Danmark ender syv små spedbarn på velrenommerte Kongslund barnehjem. Etter å ha ligget sammen på Kongslunds ”elefantstue” blir de spredt over hele landet etter hvert som det blir funnet passende adoptivfamilier til dem.
Lite vet de om sin fortid som barnehjemsbarn, før noen anonyme brev dukker opp hos hver og en av dem, med avsløringer som vil sjokkere og få konsekvenser for en hel nasjon. Hemmeligheter som for en hver pris må skjules. Et mystisk dødsfall på stranden like ved barnehjemmet setter i gang en intens jakt på svar.
Erik Valeur vant Danske Banks Debutantpris 2011 for Det syvende barnet, og den nordiske krimprisen Glassnøkkelen i 2012. I tillegg til å være forfatter er han også en prisbelønt journalist og mediekommentator. Da er det kanskje ikke så rart at man som leser får et innblikk i medieverden, så vel som politikken, med alt det innebærer av politisk spill, skandaler, eksentriske sjefsfigurer og enda staere journalister.
Beskrivelsen av maktspillet er glimrende, men like mye ros skal Erik Valeur ha for sin skildring av adoptivbarna sin skjebne. Sjokket når dem endelig får vite at de eneste foreldrene de noen gang har kjent, likevel ikke er deres biologiske foreldre, er stort og hjerteskjærende. Dette viser dette seg å få stor innflytelse på deres liv, til tross for adoptivforeldrenes og barnehjemmets gode intensjoner. Man kan spørre seg om dette var informasjon barna burde fått inn ”med morsmelka”. Det er nettopp her jeg føler bokens styrke ligger, i de psykologiske personbeskrivelsene.
Det gjør også at den krever noe av deg som leser, det å skulle sette seg inn i de komplekse karakterene. Fortellerstemme skifter og man beveger seg i tid, uten at jeg personlig opplevde det som forstyrrende eller for forvirrende.
Hvis dette hørtes interessant ut for deg og du ikke lar deg avskrekke av en murstein på godt og vel 800 sider; har jeg ingen problemer med å anbefale denne.
Forfatter: Erik Valeur
Forlag: Schibsted
Utgitt: 2013
ISBN: 978-82-516-5764-8