Kleskoden: Den nakne sannhet om mote

Lettlest, underholdende, men tankevekkende om mote og motebransjen.

Anmeldt av Lene Reinskau

Det stormer rundt fast-fashion bransjen om dagen, eller bruk-og kast mote om du vil. Kjedene tilbyr de siste motetrendene til en pris de fleste har råd til, men til hvilken pris? Avsløringer om utnytting av tekstilfabrikkarbeidere i lavkostland som Bangladesh, bilder av gråtende og utslitte tekstilfabrikkarbeidere som bæres ut av fabrikker og arbeidere som mister livet sitt når bygget de jobber i kollapser, ser ikke ut til å legge en demper på kjøpelysten vår.

Selv da FN erklærte vestens høye forbruk som en årsak til global oppvarming, har kleskonsumet i Norge skutt i været. Er vi i ferd med å ”pynte oss til døde”, spør forfatter og journalist Mari Grinde Arntzen seg i Kleskoden: Den nakne sannhet om mote.

Kleskoden2Klær er så mye mer enn noe bare som holder oss varme, og dekker oss til. Hvordan vi kler oss sier noe om hvem vi er, det gjenspeiler vår personlighet. Klærne vi bærer kan vise hvilken religion og kultur vi hører til, enten man foretrekker hijab eller hettegenser.

Moten er drevet at to tilsynelatende motstridende behov, å passe inn i samfunnet vi lever i og behovet for å skille seg ut fra mengden. Kun de mest moteflinke og interesserte mestrer denne balansekunsten og på den måten oppnår de status. Nå som moteklær er tilgjengelig for ”alle”, er det først og fremst kunsten å kunne style seg selv som skiller. Mennesket har alltid vært opptatt av det vakre og skjønne….

De som forventer seg en bok full av saftig sladder fra innsiden av motebransjen vil nok bli skuffet, men noen godbiter finnes det. Du vil heller ikke finne bilder i denne boka, som illustrerer ulike sentrale personer eller ulike moteluner. Det tror jeg var et lurt valg, da det fort ville tatt fokuset bort fra det vesentlige i boka, nemlig budskapet og refleksjonene.

Mange eksempler hentet fra moteverden og lett gjenkjennelige personer som Prinsesse Diana, og lettfattelig språk gjør likevel at boka ikke blir kjedelig og langdryg. 150 lettleste sider er så absolutt overkommelig og tilgjengelig for de fleste. Det finnes mange kildehenvisninger å støtte seg til for de som er nysgjerrig på å lese mer.

terning4Det føles litt som man leser en moralistisk tordentale mot slutten av boka, der det spilles på samvittigheten vår. Forfatterens bakgrunn som naturverner kommer tydelig frem her. Det kan unektelig sette tankene til leseren i sving og provosere. En bok det er verd å lese!

Forfatter: Mari Grinde Arntzen
Forlag: Manifest
Utgitt: 2013
ISBN: 9788292866474

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *