Krattlandet av Chris Hammer

Spennende og høyaktuell bok fra Australia.

Vi er vandt til å lese krim fra UK og USA, så det var spennende å se en krimbok fra Australia. Jeg personlig elsker tv og film fra Australia så det var med åpent sinn jeg gikk inn i Krattlandet.

En by full av hemmeligheter

Krattlandet er første boken om journalisten Martin Scarsden. Han ankommer byen Riversend for å skrive om livet i byen ett år etter tragedien rammet byen. Ett år tidligere skjøt presten Byron Swift fire personer og ingen vet hvorfor. Det gikk rykter om at presten var pedofil og hadde forgrepet seg på noen av byens gutter, men var det egentlig sånn? Martin snakker med innbyggerne i byen og avdekker gradvis byens hemmeligheter og det viser seg at ingenting er som det ser ut.

Veldig ofte når krimserier skal skrives er det gjerne politifolk eller journalister som er hovedkarakterene. Det i seg selv er ikke noe nytt. Det er også ganske logisk for hvem er det som er mest disponert for å se kriminelle handlinger i jobben sin? Scarsden er en journalist, med et litt dårlig rykte i redaksjonen han jobber. Han har tilbragt tid i konfliktfylte områder og har på et punkt vært kidnappet selv.  Noe som forfølger han inn i relasjoner og på jobben. Som karakter er han spennende og med dybde, noe som gjør at man ønsker å bli bedre kjent med han. Måten han nærmer seg den lokale befolkningen lærer oss masse om han som menneske. Han kan snakke med hvem som helst, enten det er tenåringsgutter eller den gamle drukkenbolten langt ute på krattlandet.

Dras inn i handlingen

Plotet er bunnsolid fra begynnelse til slutt. Du avdekker hele tiden nye sider ved dette lokalsamfunnet og de som bor der. Og du kommer stadig nærmere en løsning. Akkurat når du tror du har løsningen så avdekkes nye lag og nye potensielle løsninger presenteres. Du dras stadig dypere inn i byens hemmeligheter og du blir hele tiden mer nysgjerrig på hva det faktisk er som har skjedd i denne byen. Når jeg satt og leste boken herjet brannen på krattlandet i Australia, så det ble ekstra levende når det samme faktisk også skjedde i boka. Det blir så varmt og klaustrofobisk når du leser, at det føles som om du er tilstede der det skjer. Dette gjøres også mulig av Hammer sin enorme evne til miljøskildringer. Jeg har aldri vært i Australia men det var ikke noe problem å se for seg denne litt forlatte småbyen og innbyggerne.

Det snakkes hele tiden om at krim ikke kan regnes som kultur, at det er litteratur som ikke nødvendigvis følger vanlige spilleregler i  litteraturen og språket kan være så som så. Hammer beviser at dette er langt fra sant. Det er dypdykk i karakterer som gradvis  viser hvem de er. Det er fokus på relasjoner og hvordan de påvirker de involverte. Det er godt og billedlig språk. Det er godt og gjennomført plot  og dette er uten tvil en av de beste bøkene jeg leste i 2019. Jeg gleder meg veldig til å lese neste boka som slippes i høst tror jeg det var. Det er forfriskende med et nytt krimlandskap med nye karakterer som man kan engasjere seg i.

Boka er gitt i gave fra Goliat Forlag.

Kommet i pocketutgave 15 Mai 2020.

 

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *