Jenta uten hud av Mads Peder Nordbo

Grotesk og vellykket.

Dette er Mads Peder Nordbo sin første bok om journalisten Matthew Cave. Matthew er en dansk journalist som har opplevd noe av det verste man kan oppleve; miste kone og barn i en bilulykke. I et forsøk på å flykte og starte litt på nytt reiser han til Nuuk på Grønland for å lete etter sin far. Det eneste sporet han har etter faren er et 20 år gammelt postkort som faren sendte fra Thulebasen før han forsvant. Matthew får jobb i den lokale avisen og blir sendt til kanten av innlandsisen for å skrive om oppdagelsen av en mumifisert viking. Det lille lokalsamfunnet er i ferd med å bli åstedet for en verdenssensasjon men mumien forsvinner og politimannen som vokter den blir funnet drept på bestialsk vis. Matthew begynner å etterforske og kommer på sporet av fire identiske drap fra 1973. På veien møter han en ung og mystisk grønlandsk kvinne som nettopp er løslatt etter 12 år i fengsel for drapet på sin far.

Nye miljøer

Det utforskes stadig nye miljøer i krim, dette var også en velkommen overraskelse. Nordbo klarer å få frem en uhyggelig og trolsk atmosfære gjennom gode miljøbeskrivelser. Grønland er et spennende sted, med spennende kultur og historie.  Derfor blir det et ekstra interessant bakteppe til nettopp denne historien her.

Et friskt pust er den unge grønlandske kvinnen som har visse likhetstrekk med Lisbeth Salander i Stieg Larssons bøker. Hun er like sosialt utilpass og har like gode datakunnskaper som Salander, ispedd en god dose kunnskap om natur og Grønlands kultur. Sånn sett ikke en nyskapende karakter, men en som fungerer bra i nettopp denne historien.

Komplisert og spennende

Jeg elsket denne boken og storkoste meg gjennom hele. Det er spennende fra start til slutt og du dras gjennom et komplisert og spennende plot. Det er tema som engasjerer og det er karakterer som er engasjerende. Det er spennende innblikk i en kultur som er fremmed for veldig mange av oss. Matthew Cave er en karakter man blir nysgjerrig på og vil lære mer om. Han har levd gjennom veldig vanskelige ting og hans historie preger han selvsagt. Det er en karakter hvor man kan se for seg mye vekst og dybde gjennom flere bøker. Det blir også spennende å utforske relasjonen mellom han og den grønlandske kvinnen.

Dette er en bok om ondskap, og ondskapen gir seg uttrykk i bestialske drap og kynisk utnytting av andre mennesker. Det er tragiske skjebner og historier som fenger og gjør at du vil lese mer. Derfor gleder jeg meg virkelig til neste boka Kald angst som også har kommet ut.

Bok fått i gave fra forlaget.

Utgitt: 2018
Forlag: Gyldendal
Innbinding: Innbundet
Språk: Norsk Bokmål
Sider: 371
ISBN: 9788205508392

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *