Om de skjulte feil og mangler

 

Har du sett tvserien Dicte som går på norske tv-skjermer nå? Vi har lest første boka om Dicte.

Anmeldt av Jessica Ryan

Dette er første boken i den danske serien om journalisten Dicte skrevet av Elsebeth Egholm. Vårt første møte med Dicte er på en cafe ved Århus Å. Venninnene har gjort sitt ytterste for å skvise inn feiringen av 40-årsdag, skilsmisse og nytt hus i en og samme feiring. Selvfølgelig med noen flaue gaver og masse god vin. Plutselig hører Dicte en ekkel lyd av plast som skraper mot stein. Hun følger lyden og får øye på en blå plastbalje med et barn i. Et dødt barn.

skulteForfatter Elsebeth Egholm har i boken gjort nytte av sin kunnskap som musiker med bakgrunn fra både Århus Universitetet og Det jyske Musikkonservatorium. Her tok hun hovedfag i klaver før hun gjorde et lite karrierehopp over til journalistikken. Hennes bakgrunn som journalist kommer godt til uttrykk i beskrivelsene av både journalisten Dicte og miljøet rundt henne.

Dicte er en fascinerende karakter med en vanskelig historie som involverer blant annet Jehovas Vitner som hun har tatt helt avstand fra. Hun er jordnær, litt for glad i rødvin og har en tenåringsdatter som heter Rose som hun elsker over alt. Noe av det viktigste i livet hennes er venninnene, det nye huset og ikke minst hunden hun skaffet til Rose men også seg selv. Og så er det Bo, den kjekke fotografen hun stadig blir tvunget til å jobbe med i avisa.

Boka starter rett på introduksjon av de sentrale karakterene i bokserien, og du får et godt inntrykk av hvordan de er. Samtlige av karakterene er dynamiske og går igjennom mye som tvinger frem endringer hos dem. Dette gir boken en spennende driv og engasjerende karakterer.

Boka har et enkelt og godt språk som gjør den lett å lese. Det er mye som foregår på flere plan, så det er godt at det er relativt oversiktlig og lettlest.

Midtveis i boka så jeg også tv-serien som har blitt laget om Dicte og jeg må si at om du vurderer begge deler, så les bøkene først! Iben Hjejle spiller hovedrollen som Dicte i serien og hun er som vanlig rasende dyktig. Men serien er mer overfladisk og du får ikke det samme innblikket i karakterene der. Virker mer uoversiktlig også fordi det hele tiden kommer inn nye karakterer uten at du helt har en følelse for hvor de hører hjemme i historien. I boken er det helt annerledes.

Dette var en god krimbok som jeg koste meg glugg ihjel med. Den var spennende, interessant og med flere problemstillinger som fenger. Blant annet forutinntatthet i henhold til muslimer både hos politi og sivile, og hvordan er å være utstøtt fra et lukket trosamfunn som Jehovas Vitner.terning5

Jeg elsket bøkene til Liza Marklund som tar i utgangspunkt i noe av det samme som her, og trodde derfor jeg kom til å ha problemer med å like denne boka, men det hadde jeg ikke. Ja, mye av utgangspunktet er likt, men hovedpersonene er utrolig forskjellige og allikevel fascinerende på hver sin måte. Det er ikke slik at man må like enten eller. Her sier jeg som Ole Brum, ja takk begge deler!

Forfatter: Elsebeth Egholm   oversatt av Lene Stokseth

Forlag: Schibsted forlag

ISBN:978-82-516-5891-1

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *