Kanskje bestefar er en stjerne?

Sara er heldig. Hun har en bestefar som kommer i fødselsdagen hennes. Om kvelden står de i vinduet og ser på stjernene. Men en dag dør bestefar. Sara blir veldig lei seg. Hvor er bestefar nå?”

Anmeldt av: Maria Ludvigsen

Forfatter Karin Hake tar opp et vanskelig tema på en god måte.
Forfatter Karin Hake tar opp et vanskelig tema på en god måte.

Det er ikke ofte jeg begynner med illustrasjonene, men denne gangen blir jeg helt nødt. ”Kanskje bestefar er en stjerne” har magiske tegninger som skiller seg ut i mengden. For hver gang jeg blar er det spennende å se hva illustratøren har funnet på, på neste side. Både fargene og måten å tegne på virker, for meg, annerledes enn alt annet jeg har sett i barnebøker. Malgorzata Piotrowska har sin egen stil, og klarer med sine tegninger å få teksten til å virke levende. Jeg tror faktisk disse illustrasjonene er de beste jeg har sett i barnebøker noen gang.

Resten av boka er også briljant . Teksten, språket, historien, følelsene som oppstår – alt er nært opp til fantastisk. Stemmen i boka er naiv og sjarmerende, og du ser for deg bokas hovedperson med en gang, dette gjør det lettere å sette seg inn i handlingen. Det er som om man forsvinner inn i et rom, og der blir man i fellesskap med boka, helt til den er ferdig lest. Det er ikke alle forfattere som får til dette, men det gjør Karin Hake.

Malgorzata Piotrowska har gitt et uvurderlig bidrag til en viktig bok.
Malgorzata Piotrowska har gitt et uvurderlig bidrag til en viktig bok.

Død er et vanskelig tema å skrive om, og spesielt når man skriver for barn. Like fullt er det et viktig tema, og det er helt nødvendig at det finnes bøker om dette, beregna for barn. Når temaet er så vanskelig, handler det om hvordan det formidles og i hvilket system det settes inn i. I ”Kanskje bestefar er en stjerne” gjør forfatteren sorg og død til noe hverdagslig, samtidig som det vonde, triste og frustrerende vises frem og fortelles om.

Karin Hake har klart å ta det ofte alt for innpakkede temaet død frem, og så har hun pakket det opp, sett på de ulike delene og sidene, og lagt det frem med alle kortene på bordet slik at et barn kan forstå. Hun har skapt en historie om hvordan død og sorg kan oppleves for barn, og historien er interessant, fin og vond på samme tid.

”Kanskje bestefar er en stjerne” er like fin for voksne som for barn, den treffer to målgrupper, og det noe så vakent også. Jeg kan ikke skjønne annet enn at dette er en bok barn trenger, og en bok de kommer til å sette pris på. Om ikke annet, så kommer de til å få glede av illustrasjonene. Terningkast 6.

Skrevet av: Karin Hake

Illustrasjoner: Malgorzata Piotrowska

Forlag: Omnipax

Utgivelsesår: 2012

ISBN: 9788253035017

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *