Helga Flatland – Alle vil hjem, ingen vil tilbake.

on

Bøkene til Helga Flatland er bøker du ikke har råd til å gå glipp av.

Anmeldt av: Maria Ludvigsen

Det er desember 2012. Fem år har gått siden Tarjei, Trygve og Kristian fra den samme lille bygda ble drept av en veibombe i Afghanistan. Ragnhild, bygdas lege vet mye om hva som fikk guttene til å reise, og hva dødsfallene har gjort med dem som ble igjen. Hvordan livet etterpå fortoner seg for foreldreparet Karin og Hallvard, eller for Bjørn, som kom levende tilbake – uten heltestatus. Gjennom Ragnhilds blikk ser vi hvor ulikt menneskene forholder seg til tap, erkjennelse og overlevelse. Hennes fortelling viser også hvordan hjelperen selv kan bli avhengig av de som skal hjelpes. Det finnes ingen helhet er en roman om forsoning, om veien videre etter en stor katastrofe og en stor sorg.”

Det finnes ingen helhet er Helga Flatlands tredje roman, og den tredje boka i serien om guttene som dro til Afghanistan, men som ikke kom tilbake. Det er den tredje boka om en bygd i sorg, familier som prøver å reise seg, og en lege som prøver å lappe bygda sammen. Helga Flatland har skapt en bokserie som forteller om alle de ulike menneskene som må kjenne på den samme sorgen, og den samme lidelsen – men som selvsagt takler, føler og overlever på hver sin måte. Vi blir kjent med dem gjennom sorgen, og vi følger dem gjennom den.

Den tredje boka tar fatt på foreldrene til de omkomne, Bjørn som også dro til Afghanistan men som unngikk vei-bomben fordi han var syk. Bjørn kom hjem igjen til bygda, men ingen tenker på han. Aller mest handler boka om legen Ragnhild, og behovet hun har for menneskene i sorg. Jeg har lenge stilt meg spørsmålet om hvem som egentlig er hovedpersonen, hvem er det vi følger, hvem er det som får all motstanden, som møter motgang men som likevel har et så intenst begjær og indre ønske at han eller hun bare fortsetter og fortsetter. Jeg har lett i alle bøkene, og i den siste boka tror jeg det må være legen, Ragnhild.

Helga Flatland har et ekstraordinært talent når det kommer til å skape karakterer. Hun setter seg inn i dem, blir dem, og skriver dem ut – og stadig hopper hun over og inn i en ny karakter. Både tanker og følelser er til å ta, føle og kjenne på – de er så innmari tilstede. Det er Helgas evne til å være disse karakterene som er samtlige av romanenes styrke, og det gjelder også den tredje boka, Det finnes ingen helhet.

Det er absolutt ikke sånn at dette er forfatterens eneste evne eller styrke, hun er i tillegg formidabel på å bruke karakterene til å fortelle en historie, en historie som rommer mye. Hun forteller historien på en fantastisk måte, og sparer ikke på noe. Følelsene som ligger i ordene hennes er så ekstreme at det til tider gjør fysisk vondt å lese. Likevel, eller kanskje nettopp derfor, har både kropp, sjel og hode lyst til å fortsette lesingen av Helgas ord og setninger.

Etter å ha lest boka, føler jeg meg tom, og det er en sjelden følelse. Dette må og kan forfatteren ta som et gigantisk kompliment. Når jeg føler meg tom etter å ha lest en bok, så har forfatteren virkelig fått til noe, gjort noe ekstremt riktig. Det blir ikke bedre en dette, det beste jeg har lest siden forrige bok av Helga Flatland. Terningkast 6

Skrevet av: Helga Flatland

Forlag: Aschehoug

Utgivelsesår: 2013

ISBN: 9788203354977

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *