Julefortellinger

Det nærmer seg jul, og når dere er ferdig med å vaske gulv og bære ved så anbefaler jeg alle å sette seg ned med en julebrus i den ene handa og denne boka i den andre.

Anmeldt av: Maria Ludvigsen

Aschehoug har i år gitt ut en rød bok med 16 ulike julefortellinger, fra 16 ulike forfattere. Noen er kjempekjente, andre er relativt ferske.

Bokas utseende er akkurat som det burde være. Det er den røde fargen som dominerer og gullfargen spiller på lag. Boka er liten i størrelsen og lett å holde i. Bokas innside/innhold er ganske vanlig i den forstand at den ligner andre bøker. Du åpner boka, og historiene stiger på, en etter en. Jeg savner ikke noen illustrasjoner i boka, da det er teksten som er viktig når du først har åpnet Julefortellinger.

Litt overraskende var det at historiene som tilhørte ”de minste navna” bergtok meg aller mest. Øverst på lista står Helga Flatland. Nå har jeg lest samtlige av hennes utgivelser, og har elsket hvert eneste ord, men likevel var det overraskende at hun også behersker julefortellinger. Nummer to på lista er helt klart Myk Pakke, skrevet av Johan Harstad. En søt, fin og vond fortelling som minner oss om at jula ikke bare er glitter og glam. Dette gjelder for øvrig også historien til Helga Flatland som viser oss hvordan mennesker i sorg har det når julen lister seg på. Flatlands julefortelling er vond, sår og utrolig ekte.

Man skulle kanskje tro det var historien til Leo Tolstoj, Unni Lindell eller Larry Brown som var høydepunktene – men sånn var det altså ikke, i hvert fall ikke for meg. En forfatter som derimot er svært kjent, og høyt elsket, er Tove Jansson. Hun skuffer ikke, og det var en stor glede at mummitrollet plutselig dukket opp i denne juleboka.

Jeg elsker konseptet. Jeg elsker en bok som samler store og små stemmer, og lar alle disse ulike menneskene fortelle oss ulike historier om jula. Boka blander de triste og vonde historiene med de morsomme, søte og naive. Du finner stort sett alt i denne boka, og Julefortellinger klarer med det å fortelle om jula i sin helhet; alt den innebærer, uansett hvem du er.

De forfatterne jeg ikke har nevnt men som har gitt sitt bidrag til boka er: Anne B. Ragde, Merethe Lindstrøm, Klaus Hagerup, Ketil Bjørnstad, Tom Kristensen, Christian Valeur, Sigrid Undset, Alf Prøysen, Tom Egeland og H.C Andersen. Samtlige bidrag er av høy kvalitet, og noen av dem, har du nok lest før.

Julefortellinger er et godt kjøp, et viktig kjøp, og en bok det virkelig er verdt å lese. Den passer perfekt som gave, både til deg selv, og til de du er glad i. Jeg anbefaler denne boka på det varmeste, og mitt juleønske blir at Aschehoug gjør det samme til neste år.

God Jul, og terningkast 6 fra meg.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *