Og fjellene ga gjenlyd

Vi har måttet vente seks år på en ny roman fra Khaled Hosseini. Heldigvis skuffer han på ingen måte med sin nye roman Og fjellene gav gjenlyd.

Etter hans store suksess med Drageløperen og senere Tusen strålende soler var forventningene store til han siste utgivelse. I likhet med hans tidligere romaner er familiebånd et gjennomgangstema. Vi møter søsken Abdullah og Pari i en liten afghansk landsby, hvis foreldre ble tvunget til å ta et hjerteskjærende valg, å selge sin vakre datter Pari på tre år til et rikt ektepar for å redde sin fattige familie. Pari flytter til Paris med sin nye mor, med et problematisk mor-datter-forhold i bagasjen. Vil Abdullah noen gang få se sin elskede søster igjen?

Og fjellene gav gjenlyd coverForfatteren vokste selv opp i Kabul, Afghanistan, for å senere ende opp i Paris og til slutt USA. Selv om romanen ikke er selvbiografisk, er inspirasjonen fra sine egne opplevelser tydelig i valg og steder og tema. Denne boken er mer kompleks i sin oppbygning enn de tidligere romanene, med flere historier flettet sammen i hverandre på elegant vis. Gjennom boken får vi belyst historien fra flere hold. Leseren får bli med Pari til sitt nye liv i Paris, samtidig som vi får vite hvordan adskillelsen oppleves for Abdullah og hans foreldre. Det gjør at fremstillingen blir mer nyansert.

Adel er en av karakterene i boken som gjorde størst inntrykk på meg som leser. Vi får ta del i han nesegruse beundring for sin rike og mektige far. Gjennom sitt nære vennskap med Gholam, en mindre priviligert gutt, slår dette glansbildet etterhvert sprekker. Adel blir desillusjonert og brått mer voksen da han endelig er i stand til å se forbi glansbildet og oppdager de usympatiske trekkene ved sin far og hvordan han har oppnådd sin makt og rikdom. Det viser seg at det er vanskelig for en far å leve opp til sin unge sønns beundring.

Og fjellene gav gjenlyd klarer å være gripende, uten å bli sentimental. Den er underholdende fra begynnelse til slutt, og er den mest lesverdige av Hosseinis romaner til nå. Jeg satte stor pris på Drageløperen da den kom ut, men denne er bare enda bedre. Det er ikke ofte mine høye forventinger til en bok innfris så til de grader, men det er så utrolig herlig når det skjer! Alt i alt en vakker roman jeg så gjerne anbefaler.

Tittel: Og fjellende ga gjenlyd

Forfatter: Khaled Hosseini

Forlag: Schibsted Forlag

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *