Et par juleplater: Christmas og Christmas With The Rat Pack

on

I år er det spesielt to juleplater jeg har hørt mye på, og det er fordi jeg skal si noe om dem og gi terningkast. Begge platene er med Frank Sinatra. På den ene plata styrer han skuta alene, mens på den andre plata får vi i tillegg sanger fra Dean Martin og Sammy Davis Jr.

Anmeldt av: Maria Ludvigsen

Hvis jeg begynner med Frank Sinatras ”Christmas” kanskje ikke den mest kreative tittelen, men den gir oss den informasjonen vi trenger; juleplate. På albumet finnes disse sangene: Have Yourself a Merry Little Christmas, Mistletoe and Holly, The Christmas Waltz, Whatever Happened To Christmas, I’ve Got My Love To Keep Me Warm, Jingle Bells, White Christmas, The Christmas Song, Santa Claus Is Coming to Town, I’ll Be Home For Christmas, It Came Upon a Midnight Clear, Adeste Fideles, Christmas Memories og sist men ikke minst Silent Night.

Av de fjorten sangene, er det faktisk noen av dem som var nye for meg. Likevel er det de mest kjente sangene som treffer aller mest. Have Yourself a Merry Little Christmas og Silent Night når høyest opp, stemmen til Frank tilfører disse sangene den perfekte stemningen. I noen av de andre sangene blir både han og sangen litt for anonyme, og på grensen til kjedelige, i hvert fall for mitt vedkommende. Den kjedeligste sangen ble for meg It Came Upon A midnight Clear. Sangen som overrasket mest var Adeste Fidele, for en stemning, for en sang!

Hvis jeg da ”tar en titt” på plata med Sinatra, Martin og Davis. Plata har en noe mer kreativ tittel: Christmas With The Rat Pack. Også denne tittelen forteller oss det vi trenger å vite. På dette albumet finnes sangene: Let It Snow! Let It Snow! Let It Snow!, Mistletoe And Holly, Christmas Time All Over The World, Hark! The Herald Angels Sing, I’ve Got My Love To Keep Me Warm, The Christmas Waltz, Rudolph, The Red-Nosed Reindeer, Jingle Bells, Have Yourself a Merry Little Christmas, Baby, It’s Cold Outside, It Came Upon A midnight Clear, Winter Wonderland, The Christmas Song, The first Noel, White Christmas, I’ll Be Home For Christmas (If Only In My Dreams).

Her er det altså seksten sanger og veldig mange av dem er også på ”Christmas”. På dette albumet var det ingen intetsigende sanger, muligens med unntak av en sang eller to som falt litt igjennom, men jevnt over er sangene skikkelig julete og gir god stemning. Den største forskjellen er at dette albumet gir enda mer av den store og gode familiefølelsen, og familiestemninga. Siden plata mangler Silent Night og Adeste Fidele, så mangler den også to store høydepunkt.

Hvilken plate er best? Det store spørsmålet. Det er ganske vanskelig å skille disse platene, men personlig vil jeg nok foretrekke plata der Frank Sinatra gjør jobben alene. Man trenger liksom ikke noen flere en Sinatra, og han har en helt egen evne til å gjøre sangene stemningsfulle. Når det er sagt, så kan det jo godt hende mange vil foretrekke plata der vi får julesanger fra tre ulike, men store, stemmer.

Konklusjonen min blir at dette er veldig ålreite juleplater, det er ikke noe ekstraordinært med dem, med mindre du er blodfan av Frank Sinatra, Dean Martin eller Sammy Davis Jr. Kanskje passer disse julealbumene aller best for mor og far, eller enda bedre for bestemor og bestefar – men det er mange stemningsfulle sanger på begge platene som vi alle kan like. For meg, er i hvert fall det viktigste med julemusikken at sangene gir den riktige stemninga. Terningkast 4 til begge platene.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *