Idrettsutøvernes kamp for like rettigheter

Det er svært få åpent homofile idrettsutøvere i verden. Men det er noen, og de står frem som bautaer for homofiles rettigheter i hele verden.

Kampen for like rettigheter for alle fortsetter. Lesbiske, homofile, bifile og transpersoners rettigheter fikk tidligere i år et stort oppsving globalt sett ved at den amerikanske høyesteretten kunngjorde at homofile har en grunnlovsfestet rett til å gifte seg med hverandre. Men det er særlig ett område hvor utviklingen virkelig går mye saktere – nemlig i idretten. Det er svært få åpent homofile i verdens største idretter. De få gangene noen kommer ut blir det stor oppstandelse i media og debattene raser. Det gjelder for en lang rekke idretter, fra tennis via poker til fotball.

bilde1
Martina Navratilova.

Historiske homofile idrettsutøvere
Internasjonale idrettsutøvere har vært aktivister for homofili i svært mange år. Hemmelige klubber ble startet på slutten av 1800-tallet med idrettsutøvere som medlemmer, og flere kom ut offentlig på 1970-tallet.

Den første prominente kvinnelige idrettsutøveren som stod frem som homofil var amerikaneren Billie Jean King i 1981. Tennisstjernen ble ufrivillig offentliggjort som homofil gjennom et søksmål, men senere samme år kom en annen tennisstjerne, Martina Navratilova, ut – helt frivillig. Hun ble siden en forkjemper for LHBT-rettigheter.

Maskuline holdninger hindrer homofili
Selv om det er stadig flere idrettsutøvere som står frem som homofile, er det enkelte idretter, særlig de mest mannsdominerte, som henger igjen. Poker som en idrett har alltid vært preget av maskulinitet og mannlige egenskaper. Det har gjort at det er mye fordommer mot både kvinner og homofile i poker. Vanessa Selbst, som er signert til Poker Stars, er kanskje tidenes mest prominente kvinnelige pokerspiller og åpent homofil, har ikke møtt fordommer for legningen sin, men stadig vekk for at hun er kvinne. Men som homofil mann, møter man større problemer i poker.

Bilde2
Jason Summerville.

I 2012 kom Jason Summerville ut som den første og eneste homofile prominente pokerspilleren i verden. Han stod frem i et blogginnlegg hvor han roser poker for å være inkluderende – men med skuffende få homofile spillere. Det er enkelt å gjemme identiteten og legningen sin, særlig om man spiller poker eller kasino på nettet. Men der er også mangfoldet deltakere større, og kanskje også mer inkluderende. Ved at storspillere som Summerville, som nå er en av Team Poker Stars Pro, står frem, viser det at de klassiske maskuline verdiene er på vei til å bli endret til verdier om menneskerettigheter og mangfold.

Fotballen henger igjen
I norsk herrefotball på toppnivå finnes det per dags dato ingen som er åpent homofile. For 15 år siden sluttet Thomas Berling helt plutselig i Lyn. I ettertid stod han frem som homofil og fortalte at han sluttet i fotballen på grunn av måten spillerne snakket om homofile på i garderoben. Siden har ingen andre stått frem, selv om mye har skjedd med LHBT-rettigheter de siste årene. Internasjonalt er det heller ikke mange homofile mannlige fotballspillere. I Premier League i England er det ingen, og heller ikke på toppnivå i amerikansk fotball er det noen.

Håp for fremtiden
Det er imidlertid hendelser i internasjonal idrett som viser en økende aksept for homofili. I fotballen slo blant annet Verdensmesterskapet i fotball for kvinner i 2015 et sterkt slag for homofili i idretten. Det var minst 14 åpent lesbiske eller bifile spillere som deltok i mesterskapet i Canada – hele 14 flere enn i VM for menn i Brasil 2014. Disse arbeider aktivt med å fremme homofiles rettigheter, først og fremst ved å vise at de er der og at legningen ikke endrer dem som idrettsutøvere.

bilde 3
Robbie Rogers

I juli 2015 ble det kjent at Robbie Rogers, den eneste aktive profesjonelle fotballspilleren som har stått frem som homofil, er aktuell for det amerikanske landslaget til VM i Russland i 2018. Rogers kan bli den fremste forkjemperen for homofiles rettigheter i fotballen, og kanskje i all idrett samlet. Det er fremdeles langt å gå for LHBT-rettigheter i idretten. Men ettersom det er en generell positiv utvikling mot økt aksept i samfunnet, er det håp om at denne trenden skal fortsette inn i alle typer idretter.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *