Har du lyst til å være med på nachspielet fra helvete? Vi tok en tur for å se hvor galt det egentlig kunne gå, og helvete var vel bare forbokstaven.
George er amanuensis i historie på et universitet og selvfølgelig gift med rektorens datter Martha. De er begge to godt voksne og har levd et langt liv sammen på godt og vondt. På veien har det blitt tatt valg og prioriteringer som har gitt god grobunn for hat og forakt. Denne kvelden har de vært på fest på universitetet og Martha inviterer med seg hjem et ungt ektepar hvor han er nyansatt biologiprofessor. George er svært motvillig til dette besøket men går til slutt med at de skal ha et nachspiel med Nick og Honey som er på et helt annet sted i livet enn dem. Samtidig kan de minne litt om der George og Martha nok var i begynnelsen.
Martha beordrer George rundt som om han var en butler, og det gir et veldig godt bilde på relasjonen dem imellom. En gang var de lidenskapelige og fulle av liv. Noe Martha savner i forholdet deres nå. Hun bærer buksene i forholdet, og George har til nå godtatt det. Men nettopp denne kvelden går han lei og mens han og Martha drikker, krangler og ydmyker hverandre foran de sjokkerte gjestene, kommer historien om George og Martha frem. Men Martha og George er ikke alene om å ha hemmeligheter, og det kommer etterhvert frem mye om det unge ekteparet også.
Fasaden faller
Det å leve i et ekteskap krever mye av begge parter og det blir gjerne en del hemmeligheter og vanskelige valg som gjøres underveis som gjør at bitterhet og hat begynner å vokse. George Albees stykke Hvem er redd for Virginia Woolf har lenge vært regnet som det moderne ekteskapsdramaets far og har vært satt opp over hele verden, og i 1966 ble den filmatisert med Elizabeth Taylor og Richard Burton. En film som høstet mange priser, deriblant Oscar for beste kvinnelige skuespiller til Elizabeth Taylor.
Det finnes en tynn linje mellom det tragiske og det komiske, og nettopp her balanserer hele stykket perfekt. Linn Skåber fungerer perfekt som Martha med en styrke og en sårbarhet som får henne til å se ut som hun balanserer på en knivsegg gjennom hele forestillingen. Sakte men sikkert faller fasaden hun har bygget så møysommelig opp, igjen sitter hun avkledd i et hav av smerte som selv ikke den sterkeste whisky kan døyve. George spilles av Sven Nordin, som imponerer stort der han vandrer gjennom konjakkflaskene, følelsene og de stadig skiftende sinnstemningene.
Perfekt balanse
Selv om det er Martha og George som er hovedrollene i stykket syns jeg det er viktig å trekke frem det unge ekteparet også, som spilles av Ingvild Holthe Bygdnes og Eldar Skar. De fungerer bra som katalysator for krisen mellom George og Martha, samtidig som de gir mange øyeblikk med varm humor. Spesielt Honey er et friskt innslag der hun blir stadig fullere og sensuren skrus av.
Det er de menneskelige relasjoner som er fokus i stykket, og dette gjør at det er psykologisk veldig spennende å se på, selv om det faktisk varer i nesten 3 timer med pause. Det er ikke mer enn 4 skuespillere på scenen på det meste, og de klarer allikevel fylle scenen såpass at det er spennende å følge med. Jeg elsker balansen mellom det tragiske og det komiske, og har sjelden sett den sånn perfekt presentert som gjennom Linn Skåber og Sven Nordin sine prestasjoner.
Er du ikke en av de over 20 000 som allerede har sett stykket? Da bør du sørge for å bestille billetter til en av visningene fremover. Stykket har sin siste forestilling 29 oktober.