Helbredelsen

Helbredelsen av Jonathan Odell er en roman det er vanskelig å forholde seg likegyldig til, og det bør man nok kanskje ikke heller.

Anmeldt av: Lene Reinskau

Året er 1933 og vi befinner oss i de amerikanske sørstatene. Den gamle medisinkvinnen Gran Gran finner en liten foreldreløs jente som hun tar til seg. Gjennom at de deler en felles skjebne i livet, å ha mistet sin mor i ung alder, formes et nært bånd mellom de to. Litt etter litt deler Gran Gran sin livshistorie og visdom. Et liv preget av store vanskeligheter, men også av stort mot og karakterstyrke.

Slavene ved plantasjen er uten råderett over eget liv og kropp. Slavene vet ikke engang hva frihet er, bare tanken på å bli fri er derfor paradoksalt nok skremmende. Livet deres er preget av mye vondt og vanskelig, men det er alt de kjenner. Da konen til slaveeieren blir gal av sorg etter å ha mistet sitt eget barn, og bestemmer seg for å ta en av slavenes sin baby, er det lite den fortvilede moren kan gjøre.

bokomslag helbredelsenMenneskelighet, mot og styrke

Allerede fra første side er jeg bergtatt og føler jeg bare må lese videre. Den slipper ikke taket før jeg er ferdig med siste side. Uventede vendinger i boka byr på stadig overraskelser ettersom historien rulles opp. Jeg vekslet mellom å la meg fengsle av mystikken og dramatikken i historien, og være opprørt over urettferdigheten ved slaveriet og det forkvaklede menneskesynet som råder blant de hvite.

Boken er følelsesladet og brutal, og på mange måter vond å lese. Den er også full av gode karakterskildringer, av karakterer med mye menneskelighet, mot og styrke. Det gir en følelse av håp og optimisme, tross alt. Jeg mistenker at det er nettopp det forfatter, Jonathan Odell har ønsket å oppnå med sin roman. Han er oppvokst i Mississippi, en liten by med en historie preget av segregasjon og rasisme. Som student var han selv aktiv i borgerrettsbevegelsen. Helbredelsen har gitt han etter min mening velfortjent gjennombrudd som forfatter.

Hvis du satte pris på filmen 12 years a slave, basert på en bok med samme navn, som mottok sin Oscar statuett i natt, bør du gi denne boka en sjanse. Helbredelsen er en juvel du bør vurdere sterkt å lese mens vi venter på våren skal gjøre sitt inntog på alvor. Terningkast 5.

Tittel: Helbredelsen
Forfatter: Jonathan Odell
ISBN: 9788253035871
Forlag: Pax
Utgivelsesår: 2013

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *