Så Vakker du er

on

En vakker bok om sorg og kjærlighet, en bok ungdommen trenger, en bok jeg tror de kommer til å like.

Anmeldt av: Maria Ludvigsen

Det er sommar, og alt er annleis. Onkel Simon flyttar inn hjå Henrik og mora. Simon og Henrik har alltid hatt eit nært forhold, men nå er Simon sjuk, veldig sjuk. Henrik fortel Simon at han har kyssa Kjersti, ei jente i klassen, men det har han ikkje. Han torde ikkje. Nå har Kjersti vore på ferie i Italia, og Henrik lurer på om ho har sakna han.

Så vakker du er fortel historia om ein gut som er i ferd med å bli ein ung mann, mens ein annan ung mann visnar bort. Det handlar om å gripe dei sjansane livet gir ein – og om at brått ein dag er det ikkje fleire sjansar å gripe.”

Så vakker du er av Brynjulf Jung Tjønn vant brageprisen 2013, og er uten tvil en bok ungdommen trenger. Den er vakker og den har en helt unik rytme i seg. Boka forteller om vanskelige ting på en måte som gjør det litt enklere å forstå, og litt enklere å følge med på. Så vakker du er forteller ikke bare om vanskelige ting, men også helt hverdagslige ting som alle ungdommer opplever, en eller annen gang. Boka gjør det lett å kjenne seg igjen, og man blir raskt en del av boka, en del av historien.

Henriks onkel, Simon, skal dø, han er utrolig syk. Moren til Henrik, som er broren til Simon sliter med å akseptere dette og med å ta seg av både broren og sønnen på samme tid. Henrik har ikke lyst til å miste Simon, og håper hele tiden på at han skal bli frisk igjen. Simon har hatt stor betydning i Henrik sitt liv, og er en viktig karakter, både i livet til Henrik, og i boka. Samtidig som onkelen er syk og moren kun har tid til broren, er Henrik forelska i Kjersti. Forelskelsen virker altoppslukende, men det er likevel plass til det vonde og såre i forbindelse med onkelens sykdom, og spesielt når Kjersti ikke er tilstede. Samtidig med forelskelsen dukker det også opp mye usikkerhet som Henrik ikke vet helt hvordan han skal takle. Alle problemer og ting som belyses i boka er relevant for ungdom, og det skrives om på en måte jeg tror ungdommen kan like, og forstå.

Romanen er skrevet på en poetisk, nesten syngende måte. Ordene og setningene er vakre, og det at teksten er på nynorsk gjør at handlingen oppleves nærere, mer ekte og gjør stemningen vakrere. Jeg tror til og med at de unge som prinsipielt er motstandere av nynorsk vil oppleve bokas språk som en nydelig melodi. Jeg anbefaler i alle fall samtlige unge mennesker å lese boka.

Så vakker du er, er en lettlest ungdomsroman, ikke en gang de mest utålmodige vil rekke å kjede seg eller forville seg. Teksten er skrevet på en måte som minner om dikt eller vers, men likevel med fullstendige setninger og som en historie. Jeg mener bestemt at boka er et god tilskudd til de unge, og til hyllene de plukker bøker fra. Terningkast 6

Forfatter: Brynjulf Jung Tjønn

Forlag: Cappelen Damm

ISBN: 9788202415952

Utgivelsesår: 2013

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *