Hvorfor er vannet vått?

on

Sabla festlig og elegant på sin egen måte; en barnebok som passer for voksene.

Anmeldt av: Maria Ludvigsen

Hvor kommer vinden fra, og hvorfor er den usynlig? Hvem var det som kalte en sommerfugl for en sommerfugl den aller første gangen? Hva er det jeg ikke ser, som jeg kunne ha sett om jeg så som et dyr?”

På baksiden av boka står det: ”En bildebokroman for nysgjerrige og tankefulle barn og voksne.” De siste to orda; OG VOKSNE, er jeg svært takknemlig for at de la til. For denne boka underholdt meg på skikkelig vis.

Forfatter potrett av Ole Robert Sunde. Foto: Jo Michael
Forfatter potrett av Ole Robert Sunde. Foto: Jo Michael

Endelig, har vi som sitter inne med alle disse rare spørsmålene, men som ikke tør å stille dem, et ”leksikon” vi kan slå opp i. Endelig er det noen som, ved å skrive en bok, har gjort det ”lovlig” å ha alle disse rare tankene. Noen sier dem nå høyt – for oss.

Tegningene er av Bo Gaustad og passer bokas tekst ypperlig; hånd i hanske. Enkle, men samtidig detaljrike og finurlige tegninger som gjør at vi stiller like mange spørsmål som boka besvarer. Tegningene bidrar til å gjøre boka surrealistisk og morsom. Bo Gaustads illustrasjoner er enkle blyant-tegninger som kan ligne skisser, de renner over av personlighet. Dette er tegninger man virkelig kan kjenne igjen og få et forhold til.

Hvorfor er vannet vått? er uten tvil en unik bok som står ut i mengden – og det bra. Vi skal være takknemlige for hver gang vi finner slike bøker. Personlig fikk jeg utrolig mye ut av denne boka, den er bobler nesten over av humor og er full av rare følelser.

Det er nesten litt vanskelig å beskrive hvordan boka på en merkelig måte får meg til å føle ulike ting, det jeg føler og opplever er både sterkt og behagelig på samme tid. Det at boka i tillegg er morsom gjør den også lettlest og engasjerende. Hvorfor er vannet vått? kan treffe et svært bredt spekter av mennesker ved hjelp av sin store vinkel og enorme åpenhet.

Ole Robert Sunde, som har skrevet boka, er tydeligvis en svært nysgjerrig mann, og nå har han skapt noe som han kan dele med oss som trolig lurer på mye av det samme. Han gir oss også mye å fundere på som enda ikke har rukket å forme seg som spørsmål i tankene våre. Det er litt fint, og oppleves også som veldig rart.

Med tanke på de unge leserne vil jeg tippe at de kan bli litt fort lei av boka, at den er for lang og har for mye innhold. Samtidig er det en genial bok man kan bruke til å slå opp i, litt nå og litt da. Jeg tror nesten boka egner seg mer for voksne enn for barn – likevel vil jeg på det sterkeste anbefale å introdusere denne boka for de små. Den er sabla festlig og elegant på sin unike måte! Terningkast 5

Forfatter: Ole Robert Sunde

Illustratør: Bo Gaustad

Forlag: Gyldendal

Utgivelsesår: 2013

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *