Harry Hole er tilbake, eller er han egentlig det?

Jo Nesbø hadde bestemt seg for at Harry Hole skulle dø, og en hel krim-elskende nasjon sørget. De sørget sånn at det kan se ut til at Harry Hole måtte gjenoppstå.

Anmeldt av Jessica Ryan 

Politi er Jo Nesbø sin tiende bok om Harry Hole og hans noe spesielle univers. Hole er en antihelt, en som Nesbø gjør alt for at du ikke skal like, men samtidig kan du ikke unngå å like han allikevel. Dermed ble det kjapt knyttet stor spenning til hvorvidt Harry Hole faktisk ville gjenoppstå i denne boken.

Aschehoug_Nesbø_Politi_v12

Handlingen starter mer eller mindre der det sluttet i Gjenferdet. Det ligger en mann i koma på sykehuset og ingen får vite navnet hans. Men politiet overvåker han nøye og ingenting overlates til tilfeldighetene. Så blir en og en politimann drept på gamle åsteder til saker de ikke har klart å løse. Det er med andre ord duket for en actionfylt bok i beste Harry Hole stil, så nå gjenstår det bare å finne ut om han faktisk er med i denne boka eller om han bare er en skygge som henger over de andre karakterene.

Jo Nesbø har en enorm styrke som gjør han til en komplett krim-forfatter. Han forstår mennesket og klarer å beskrive både det indre og ytre miljøet slik at alle vil forstå og bli engasjerte i menneskene og relasjonene dem imellom. Hans beskrivelser er så levende at du ser det helt for deg, spesielt om du er Oslo-borger og kan kjenne igjen de stedene han snakker om. Hans kunnskaper om områder som fotball, økonomi og ikke minst musikk kommer godt til nytte i hans beskrivelser, og denne detaljkunnskapen er det som gjør boka levende.

Nesbø lykkes dessuten å holde spenningen til siste side, med stadig nye tvister, nye mulige løsninger og nye tanker. Han er ekspert på å lede leseren inn i et bestemt tankemønster bare for å røske en rett ut av det igjen. Så akkurat når du tror du har funnet svaret, får du en oppvåkning som sier at du faktisk ikke vet en skitt om hva som foregår.

Det er absolutt en fordel om man har lest i hvert fall de siste bøkene i serien om Harry Hole for å forstå mer av det ekstremt komplekse karaktergalleriet. Det er ikke mange forfattere som klarer å sjonglere så mange forskjellige karakterer i en bok, men her lykkes Jo Nesbø så til de grader, og det uten å miste leseren på halvveien.

Det var ikke mange ting jeg bare måtte ha med meg på reisen til Bangkok, men jeg måtte kjøpe denne boka for å få lest den. Jeg har ikke lest hele serien, kun de siste bøkene og jeg elsker hver eneste en av dem. Vel fremme i Bangkok har jeg benyttet meg av hvert ledige øyeblikk til å få pløye igjennom så mye som mulig av denne boka.

Min interesse for drapsetterforskning gjorde selvfølgelig at jeg har lett etter feil innenfor både de taktiske og tekniske aspekter av etterforskningen i boka, men fant utrolig lite av dette. Heldigvis, for det er noe som ville irritert meg grenseløst. Tvert om lot jeg meg imponere av de intrikate aspektene av plottet og hvor troverdig det meste så ut.

[usr 9]

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *