Tittelen på boka er god, og tar bloggverden på kornet.
Anmeldt av: Lene Reinskau
Redaktør Kristian Bjørkelo har selv skrevet noen av kapitlene i boka, og har fått med seg noen interessante bloggere på laget, som Heidi Nordby Lunde kjent som Vampus og Martin fra Heia Tufte som gikk på TVNorge noen år tilbake.
Mange ulike bidragsytere gir en god bredde i boka. Alt fra politiske blogger, ”galenblogging” til rosa-bloggere blir diskutert. Unntaket er mamma-blogging og blogger som fokuserer på interiør, hobby og håndarbeid. Boka kunne med fordel hatt flere bidragsytere fra flere ulike bloggtyper, i stedet for å bare omtale dem. Det er det som for meg blir det mest spennende aspektet med boka.
Tekstene er velskrevet; kanskje ikke så overraskende med noen av Norges mest kjente bloggere samlet på et brett. Blandingen av tekster på bokmål og nynorsk gjør at boken kan føles litt oppstykket.
Spesielt interessant er det å lese om hvordan Cathrine Eide Westerby, som lenge har blogget under navnet SerendipityCat, ble ”pasientaktivist på sengekanten” og lånte sin stemme til de mange ME- syke i landet. Til hjelp for seg selv og mange andre, gjennom å skape debatt og ved å spre informasjon.
Boken gir som tittelen indikerer god innsikt i Norsk blogghistorie. Ved begynnelsen av 90-tallet og begynnelsen av 20-tallet var det få nettdagbøker eller blogger å finne i Norge. Først i 2004 begynte det å ta av for alvor og blogging ble stadig mer vanlig, og blogg fikk status som ”årets ord”.
Mange lovpriste denne nye muligheten for folk til å gjøre seg hørt i samfunnsdebatten og muligheten til å publisere sine tekster uten store utgifter eller avanserte tekniske kunnskaper. Man trenger strengt tatt bare data med internetttilgang og en anelse skrivekløe for å bidra.
Ikke alle så på bloggverden som et fremskritt for demokratiet og for mange var det en provoserende og skremmende tanke at hvem som helst kunne trø inn på det som hadde vært journalistenes og medienes domene. De fryktet kaos og mangel på kontroll på hva som ble publisert.
“Bloggen er ikke død. Den bare lukter litt rart,”, mener Bjørkelo. Noe som nok en gang tar blogg-sfæren per i dag på kornet. Delvis har ”mikroblogger” som Twitter og Facebook tatt over, men bloggen egner seg fortsatt best for lengre tekster. De sosiale mediene egner seg derimot godt til å dele lenker, bilder og debatter. Folk er i dag veldig bevisste på hvilke kanaler som egner seg for ulikt bruk.
Det norske folk har mye å si, heldigvis bor vi i et land vi har lov til det. Det er jeg takknemlig for.
Redaktør: Kristian Bjørkelo
Utgitt: 2013
Forlag: Humanist forlag