Disse filmene er nominert til Nordisk råds filmpris

Fem land, fem filmer, én pris. Joachim Triers kritikerroste Thelma er den norske kandidaten til Nordisk råds filmpris 2018. Dette er fjerde gangen Joachim Trier er nominert til Nordisk råds filmpris og i 2016 vant han med Louder than bombs.

Regissør og manusforfatter Joachim Trier er nominert sammen med manusforfatter Eskil Vogt og produsent Thomas Robsahm. Dette er femte gang Eskil Vogt er nominert. De konkurrerer med én film fra hvert av de øvrige nordiske landene: Sverige, Finland, Danmark og Island om den gjeve Nordisk råds filmpris.

– Det er en stor anerkjennelse og vi er utrolig glade for at juryen valgte Thelma som kandidat til Nordisk råds filmpris, sier regissør Joachim Trier, manusforfatter Eskil Vogt og produsent Thomas Robsahm.

Den norske juryen består av Inger Merete Hobbelstad, Kalle Løchen og Britt Sørensen. I sin begrunnelse sier de blant annet:

I Thelma bruker regissør Joachim Trier grep fra skrekkfilm og eventyr for å fortelle historien om den ensomme, lengtende og sanselige Thelma, i en film som også er en overbevisende skildring av spenningen mellom undertrykkelse og undertrykket. Kreftene som holder igjen, står mot behovene som trenger seg frem, og er fryktinngytende når de får fritt utløp.

Den prestisjefylte Nordisk råds filmpris er på 350.000 DKK og gis til en film som utmerker seg ved sin høye kunstneriske kvalitet og sterke forankring i den nordiske kulturen. Målet med prisen er blant annet å styrke det nordiske kulturfellesskapet og utvikle Norden som et kulturelt hjemmemarked.

De øvrige nominerte filmene er:

Danmark:

Vinterbrødre 

Regissør: Hlynur Pálmason

Manusforfatter: Hlynur Pálmason

Produsenter: Julie Waltersdorph Hansen, Per Damgaard Hansen, Anton Máni Svansson

Finland:

Euthanizer (Armomurhaaja)

Regissør: Teemu Nikki

Manusforfatter: Teemu Nikki

Produsenter: Jani Pösö, Teemu Nikki

Island: 

Woman at war (Kona fer í stríð) 

Regissør: Benedikt Erlingsson

Manusforfattere: Benedikt Erlingsson, Ólafur Egill Egilsson

Produsenter: Marianne Slot, Benedikt Erlingsson, Carine Leblanc

Sverige:

Ravnene 

Regissør: Jens Assur

Manusforfatter: Jens Assur

Produsent: Jan Marnell, Tom Persson, Jens Assur

Om Nordisk råds filmpris

 I år deles Nordisk råds filmpris ut for 15. gang. I fjor mottok Selma Vilhunen prisen for Little Wings. Tidligere år har den gått til markante filmer som Louder than Bombs, Historien om den sjenerte giganten (2015), Om hester og menn (2014), Jakten (2013), Play (2012), Skyggesiden (2011), Submarino (2010), Antichrist (2009), Du levende (2008), Kunsten å gråte i kor (2007), Zozo (2006), Drapet (2005) og Mannen uten minne (2002).

I hvert av de nordiske landene utpeker en nasjonal jury den nasjonale filmen som skal representere det enkelte land. Juryen består av tre medlemmer som utnevnes av Nordisk ministerråd. Etter at de fem nordiske filmtitlene er offentliggjort, går en fellesnordisk jury sammen for å stemme og peke ut årets prisvinner. I den nordiske juryen er hvert land representert med ett medlem.

Den internasjonale juryen består i år av: Per Juul Carlsen (Danmark), Jaana Puskala (Finland), Emma Gray Munthe (Sverige), Silja Hauksdóttir (Island) og Inger Merete Hobbelstad (Norge).

Mottakeren av Nordisk råds filmpris 2018 offentliggjøres 30. oktober under Nordisk råds sesjon i Oslo.

I tillegg til Nordisk råds filmpris, deler Nordisk råd ut følgende priser: Nordisk råds litteraturpris, Nordisk råds filmpris, Nordisk råds musikkpris, Nordisk råds natur- og miljøpris, samt Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris. Samtlige vinnere offentliggjøres på Nordisk Råds sesjon 30. oktober.

 

Les mer om Nordisk råds filmpris og de nominerte filmene:

www.nordiccouncilfilmprize.com

www.nordiskfilmogtvfond.com

www.norden.org

https://www.facebook.com/nordiskfilmogtvfond

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *