Nullpunkt av Jørn Lier Horst og Thomas Enger

Nullpunkt er strålende og eksplosiv krim fra Norges nye krimduo.

De er erfarne på hver sine områder disse to krimforfatterne, og nå har de slått sine krefter sammen i boka Nullpunkt. Jeg kan ikke skryte på meg å ha lest noe av Thomas Enger, men etter denne boka må jeg si at nysgjerrigheten på hans forfatterskap har økt. Jørn Lier Horst har jeg lest alt av, og ser frem til neste boka i serien om Wisting. Nullpunkt var en gledelig overraskelse når den kom, og det skal sies at den er ekstremt vanskelig å  legge fra seg. Derfor endte jeg opp med å lese de siste 250 sidene på cafe i går.

Om boka

Vi befinner oss i Oslo i 2018. Langdistansedronningen Sonja Nordstrøm skal gi ut boken EVIG ENER og med den følger det masse presse, selvfølgelig. Problemet er bare at når lanseringen skal være, dukker ikke Nordstrøm opp. Kjendisbloggeren Emma Ramm aner ugler i mosen og reiser hjem til Nordstrøm for å se etter henne der. Der finner hun et ulåst hus som bærer preg av at det har vært basketak. På tv-skjermen er det festet startnummer 1.

Boka er sentrert rundt etterforsker Blix som fremdeles sliter med ettervirkninger av en gisselsituasjon 19 år tidligere. Han ble nødt for å skyte faren til ei jente på fem år for å redde livet hennes. I dag er hele situasjonen en del av pensum på Politihøyskolen. Blix får ansvaret for etterforskningen av Nordstrøms forsvinning og finner fort ut at de har med en meget spesiell drapsmann å gjøre. Etterhvert blir Emma og Blix nødt til å samarbeide for å stoppe drapsmannen fra å fullføre prosjektet sitt. Vil de klare det?

Usedvanlig god driv

Det som først slår deg med denne boka er den usedvanlig gode driven. Det skjer noe hele tiden og selve historien er ekstremt godt utviklet. Det avdekkes nye lag hele tiden, både i karakterene og i plotet. Denne drapsmannen eller kvinnen, er utrolig godt skrevet og når du etterhvert får vite hvem det er og hvorfor, så kjøper du premissene. Denne karakteren er usedvanlig godt og realistisk bygget opp. Det er heller aldri en selvfølge hvem som er drapsmannen eller kvinnen. Du ledes i forskjellige retninger hele tiden, før du får vite det mot slutten av boka. Det finnes ingenting uforløst i denne boka, du får alle svarene du leter etter og alt er i boken av en grunn.

Blix er en fascinerende karakter og det samme er Emma. Etterhvert som deres relasjon utvikles og utdypes ser man nye lag i historien hos dem begge. Blix har som ganske mange etterforskere et ødelagt ekteskap bak seg, og en datter som omtrent ikke prater med han. Emma har sine sår og de gjør at hun for eksempel holder seg unna nære relasjoner med andre enn nærmeste familie som er en søster og en niese. Som vanlig er det gode skildringer av personene og relasjonene. Du tror kanskje at boka handler om kjendiser som slaktes ned men den handler om så mye mer enn det også. Som for eksempel hvor viktige våre relasjoner er, og hvordan mangelen på gode relasjoner kan påvirke et menneske.

Fullkomment

Er det en ting jeg elsker, så er det når boka drar deg inn fra første side og den er såpass bra skrevet at du  faktisk ikke har lyst til å legge boken ifra deg. Her blir du bra engasjert i karakterene og språket er godt. Er man Horst fan, vil man også finne referanser til både barnebøkene hans og Wisting sitt univers. Her er det bare å håpe på at det kommer flere bøker om Blix og Emma og at vi slipper vente alt for lenge på dem. Dette er intet annet enn fullkommen krim.

Boken er kjøpt inn.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *