EUs migrasjonspolitikk koster liv

TROR PÅ SEIER: - Medisiner er et viktig ledd i denne kampen, men omtrent like viktig er kunnskaps- og informasjonsarbeidet. Om dette gjøres riktig, kan dette godt være den siste generasjonen som lever med hiv og aids i verden, sier Anne-Cecilie Kaltenborn, generalsekretær i Leger Uten Grenser. Foto: Leger Uten Grenser
Anne-Cecilie Kaltenborn, generalsekretær i Leger Uten Grenser. Foto: Leger Uten Grenser

– Båttragedien utenfor Lampedusa er en direkte konsekvens av en politikk som kriminaliserer mennesker på flukt og stenger dørene for de mest sårbare, sier generalsekretær Anne-Cecilie Kaltenborn i Leger Uten Grenser.

I dag besøker italienske og europeiske ledere øya Lampedusa for å vise sin respekt for menneskene som mistet livet i forsøket på nå Europa.

Samtidig ber Leger Uten Grenser EUs medlemsland om å erkjenne at unionens restriktive innvandringspolitikk koster menneskeliv. Leger Uten Grenser har i over 10 år gitt medisinsk hjelp til migranter som er kommet til Europa.

Leger Uten Grenser mener at europeiske land må prioritere å beskytte de mest sårbare, snarere enn å stenge sine grenser for dem. Dette innebærer å sette i gang redningsoperasjoner til havs og å forbedre mottaksforholdene på land.

– Politikken som nå føres, forverrer lidelsene til mennesker som har rømt fra konfliktsituasjoner, sier Kaltenborn.

Over 300 druknet

Opptrappingen av EUs grensekontroller til lands tvinger folk på flukt til å ta stadig mer risikable ruter, ofte til havs, når de forsøker å komme seg til Europa. Utallige liv er gått tapt både få kilometer fra Italias kystlinje og i transittland hvor mennesker jevnlig blir utsatt for vold og overgrep. De som overlever reisen til Europa, blir ofte holdt under grusomme forhold på interneringssentre.

– Mottakssenteret på Lampedusa rommer nå fire ganger så mange mennesker som det har kapasitet til. Familier sover ute under provisorisk husly laget av plastpresenning og madrasser. Dette bærer vitne om at myndighetene ikke er forberedt på denne tilstrømmingen av innvandrere, som de både kunne og burde ha forutsett, gitt den humanitære situasjonen disse landene befinner seg i, sier Kaltenborn.

500 mennesker var ombord i båten som i forrige uke kantret utenfor Lampedusa. Flere enn 300 av dem druknet, blant dem flere barn. Siden januar i år har nesten 30 000 mennesker ankommet Italia i båt fra Libya, Egypt og Syria. Disse menneskene er på flukt fra vold og konflikt, og de trenger internasjonal beskyttelse.

– Europeiske regjeringer må umiddelbart sikre disse menneskene hjelp og beskyttelse, og de må finne langsiktige løsninger for dem, sier Kaltenborn.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *