Erik Poppes film lovprist av den økumeniske juryen i Berlin

Utøya 22. juli deltar i hovedkonkurransen i Berlin, hvor den økumeniske juryen i dag har vurdert konkurransens filmer for deres samfunnsmessige bidrag. Blant de 19 internasjonale filmene ble Erik Poppes film om angrepet på Utøya tildelt hederlig omtale.

Juryen som består av akademikere, journalister, forskere og filmpromotører, velger ut filmer i de ulike programmene for filmens evne til blant annet å åpne for refleksjon over åndelige, menneskelige og sosiale spørsmål og verdier. I sin begrunnelse for hederlig omtale av Utøya 22. juli, fremhever juryen hvordan: «…filmen drar publikum inn i angsten og fortvilelsen til ungdommene på øya og skaper mulighet for omtanke og håp i møte med tragedien.»

Foto: Erik Burås

Anerkjennelse med viktig budskap

– Den siste uken har vært en veldig spesiell opplevelse for meg og alle oss som har laget filmen. Og det er ikke til å komme unna at det har sittet mange hjemme i Norge og fulgt med på hvordan vår tolkning av deres traume er blitt mottatt i Berlin og resten av verden. Derfor bærer denne anerkjennelsen et viktig budskap, sier Erik Poppe, og fortsetter:
– Blant de internasjonale kritikkene, har jeg satt stor pris på Indiewires David Erlichs’ betraktning om at filmen kan bidra til å gjøre oss mer sensitive for vold, og det ofre for terror og krig gjennomgår, i en nyhetsvirkelighet som er så fylt med vold at vi mister vår evne til medfølelse. Når dette gjentas av denne juryen, tør jeg håpe på at dette er sant også for vårt publikum.

Jeg vil samtidig benytte anledningen til å kommentere en kritikk vi har fått fra enkelte overlevende, om at filmen vår ikke er i nærheten av å kunne beskrive de grusomhetene de har opplevd. Vi bør stoppe opp et øyeblikk, og tenke på dette: At denne historien, som av så mange kritikere beskrives som uutholdelig og vond, likevel er langt unna å vise de verste traumene fra denne dagen.

Og vi kan ikke motta denne hederen fra Berlin uten å fremheve Andrea Berntzens gripende rolleprestasjon og Martin Otterbecks intuitive og realistiske foto. Og aller fremst, de som var på Utøya 22. juli og har orket å arbeide sammen med oss for filmens autentisitet: Ole Martin Juul Slyngstadli, Ingrid Marie Vaag Endrerud og Kristoffer Klunk Nyborg, sier Poppe.

Mer om Berlinalen: www.berlinale.de
Mer om den økumeniske juryen: www.signis.net/news/culture/15-02-2018/the-work-of-the-ecumenical-jury-begins-at-the-68th-berlinale 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *