Skinnet bedrar av Agnes Lovise Matre

Skinnet bedrar er en virkelighetsnær bok som tar opp både det onde og det gode i mennesket. 

Seks år gamle Anders med viltre sorte krøller forsvinner en tidlig søndags formiddag. Siste person som så han vandre langs hovedveien i pysjbukse, var byens lensmann på sykkeltur. Lite vet han om at det er siste gangen han ser Anders sine viltre krøller. Dagen etter ringer den 12 år gamle Ina til lensmannskontoret og forteller at Anders er savnet. Det ellers så idylliske samfunnet Øystese ved Hardangerfjorden, blir så satt på hode for å finne Anders med minimale ressurser tilgjengelig. I løpet av etterforskningen kommer noen av de mørkeste hemmelighetene i bygda for dagen og det er ikke alt som tåler dagens lys.

De små detaljene

Etter å ha lest Den gode datteren av Karin Slaughter var dette neste på listen min. En bok jeg har gledet meg lenge til å lese, for jeg har lest forrige boken i serien også.  Disse to bøkene har faktisk en del til felles fant jeg ut etterhvert som jeg leste Skinnet bedrar. Matre har samme evnen som Slaughter til å sette oss inn i situasjonen til de som bor litt på utkanten av alt. De små samfunn der alle kjenner alle og bygdetrollene får herje fritt stort sett. De er også like dyktige på det å skildre livene til de som har det vanskelig på en sånn måte at det river i margen. Historien om lille Ina kommer til å være med meg lenge. For det er mange historier her, om mennesker som har det vanskelig, enten det er på grunn av arv eller miljø. Det er mennesker som har lidd under sin skjebne i mange år og har lært seg å leve med ting så godt det går. Det handler om de små detaljene som gjør historiene overbevisende. De små detaljene som er så brutale i sin enkelhet at du kjenner smerten til Ina og de andre langt ned i hjerterota.

Gode miljøbeskrivelser

Men oppi det hele handler det også om troa på det gode i mennesket, og at det er faktisk mulig å gjøre en forskjell. Det er mulig å stille opp og være til hjelp for andre i den verste tiden i deres liv, selv om man opplever det som tungt og vanskelig. Når bok er skrevet med godt språk, gode dialoger og ikke minst gode karakterbeskrivelser, så kan man ikke si annet enn at dette er en fulltreffer. Matre er en relativt ny stjerne på krimhimmelen, men det er liten tvil om at der kommer hun til å skinne lenge om hun fortsetter å levere historier som Kledd naken og Skinnet bedrar. Det er ingen tvil om at jeg gleder meg til neste bok allerede.

Forfatter: Agnes Lovise Matre
Utgivelsesår: Pocket 2018
352 sider
2. utgave
Bokmål
ISBN/EAN: 9788205512016

Boken er kjøpt, ikke mottatt fra forlag.

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *