Dragkamp om asylpolitikken og ingen avtale

Oslo (NTB-Jon Even Andersen): Forhandlingene om en asylavtale mellom regjeringen og Venstre og KrF ble utsatt på ubestemt tid torsdag kveld.

I vandrehallen i Stortinget var det rigget til pressekonferanse. Avtalen mellom regjeringspartiene Høyre og Frp og støttepartiene Venstre og KrF om norsk asyl- og innvandringspolitikk skulle etter planen presenteres i TV-nyhetene torsdag kveld.

Men rett før det som var ment å skulle være et siste forhandlingsmøte klokka 18.30 kom beskjeden om at møtet var utsatt på ubestemt tid.

Handlingsrom

Etter det NTB forstår handler striden om at Fremskrittspartiet vil sikre seg retten til å utforme ny asylpolitikk utenfor avtalen i årene som kommer. Venstre og KrF jobber for å tette et slikt hull.

Også flere andre medier meldte torsdag kveld at utfordringen er hvor mye avtalen skal binde opp av regjeringens innvandringspolitikk i årene som kommer.

Problemstillingen skal ha blitt reist av Frp også tidligere i forhandlingene, og på nytt etter møtene i stortingsgruppene onsdag kveld.

I tillegg skriver Aftenposten at ytterligere et konkret punkt i avtalen er kommet i spill.

Uformell kontakt

Partiene gikk direkte i møter hver for seg etter at det brått og uventet ble klart at det ikke var grunnlag for å samles som planlagt klokka 18.30.

Ved 19.30-tida var det et åpent spørsmål om det kom til å bli noe forhandlingsmøte torsdag kveld eller ikke. Men NTB fikk bekreftet at det var kontakt mellom partiene.

– Det er eller vil bli holdt kontakt med de andre utover kvelden, sa en kilde.

Motstridende

Det var Høyres forhandler Ingjerd Schou som først opplyste pressen om at forhandlingene var utsatt.

– Noe av grunnen til utsettelsen ligger i asylavtalen, men mest at det har vært andre ting i kveld, sa hun.

Kort tid etterpå dukket Frps parlamentariske leder Harald T. Nesvik opp med beskjed om at det ikke kom til å bli noen nye forhandlingsmøter torsdag kveld.

Den opplysningen ble imidlertid tilbakevist av flere kilder i de andre partiene, som beskrev det som åpent. (©NTB)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *