Ber om norsk hjelp mot barneekteskap

Oslo (NTB): Styreleder i nettverket Girls not Brides, prinsesse Mabel van Oranje, ber Norge bruke sin rolle til å styrke kampen mot barneekteskap.

Hvert år blir rundt 14 millioner jenter under 18 år giftet bort. Av disse blir en av sju gift før de er 15 år og noen barnebruder er så unge som åtte og ni år, opplyser nettverket som omfatter over 300 organisasjoner i over 50 land.

– Over 60 prosent av barnebrudene i utviklingsland mangler formell skolegang. Ingen utdanning er det samme som å være uten muligheter til å komme seg ut av fattigdom, sier Mabel van Oranje.

Organisasjonen vil at arbeidet mot barneekteskap blir inkludert i FNs nye utviklingsmål etter 2015.

Under besøket pekte organisasjonens styreleder på at Norge er kjent for sin internasjonale innsats innen helse, likestilling og menneskerettigheter. I tillegg mente hun at Norge bør bruke sin rolle til å styrke kampen mot barneekteskap.

– Regjeringen skal fremover ta i et krafttak for å støtte jenters rett til utdanning i fattige land. Når vi nå skal lage en ny Stortingsmelding om utdanning, skal tiltak mot barneekteskap være inkludert, sier utenriksminister Børge Brende.

Mabel van Oranje fra Nederland er enke etter den nederlandske prins Johan Friso, som døde etter lang tid i koma etter at han ble tatt av et snøskred i 2012. (©NTB)

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *