Amnesty anklager Israel for grusomheter

London/Oslo (NTB-Nils-Inge Kruhaug): Israelske sikkerhetsstyrker begår grusomme overgrep mot palestinere på den okkuperte Vestbredden, slår Amnesty International fast.

Menneskerettighetsorganisasjonen anklager israelske soldater og politifolk for å være «lette på avtrekkeren» og for å utvise «en ufølsom mangel på respekt for menneskeliv», uten at de blir stilt til ansvar av den grunn.

I rapporten “Trigger-happy: Israel’s use of excessive force in the West Bank” slår Amnesty fast at flesteparten av palestinerne som er drept på Vestbredden de siste tre årene, ikke utgjorde noen umiddelbar fare verken for israelske styrker eller andre.

Noen av de drepte ser ut til å ha vært ofre for målrettede likvidasjoner og flere av dem ble skutt i ryggen, noe som ifølge Amnesty er ensbetydende med krigsforbrytelser.

Et rystende mønster

– Rapporten legger fram beviser som viser et rystende mønster av ulovlige drap og der israelske styrker har påført sivile palestinere uberettiget skade på Vestbredden, sier Philip Luther, som leder Amnestys virksomhet i Midtøsten.

– Hyppigheten og omfanget av israelske soldater og politifolks vilkårlige og grove maktbruken mot fredelige demonstranter på Vestbredden, og den frihet fra straffeforfølgelse gjerningsmennene nyter, tyder på at dette er ledd i en bevisst politikk, sier han.

Unge ofre

Amnesty har dokumentert 22 drap på sivile palestinere på Vestbredden i fjor, og 14 av dem fant sted i forbindelse med demonstasjoner. De fleste av ofrene var unge og fire av dem var barn, går det fram av rapporten.

Ifølge tall fra FN ble det drept flere palestinere på Vestbredden i fjor, enn i 2011 og 2012 til sammen.

261 palestinere er skutt med skarp ammunisjon og alvorlig såret av israelske styrker på Vestbredden de siste tre årene, 67 av dem barn.

Ytterligere 8.500 sivile palestinere, blant dem 1.500 barn ble skutt og alvorlig såret med gummidekkede stålkuler eller tåregassgranater, går det fram av Amnestys rapport.

– Det høye antallet sårede er en god påminnelse om de ubarmhjertige farer palestinerne på Vestbredden daglig er stilt ovenfor, sier Luther.

Mangler vilje

Amnesty retter skarp kritikk mot israelske myndigheter og mener at viljen til å granske drap og overgrep som begås av israelske styrker i de okkuperte områdene, nærmest er fraværende.

– Det nåværende systemet har vist seg å være sørgelig utilstrekkelig. Det er verken uavhengig eller upartisk, og det er helt lukket for innsyn. Myndighetene må straks gjennomføre en uavhengig gransking av alle disse tilfellene av vilkårlig og grov maktbruk, særlig når det resulterer i tap av menneskeliv, sier Luther.

Amnesty krever også at Israel respekterer palestinernes rett til å holde fredelige demonstrasjoner og at israelske styrker avstår fra bruk av skarp ammunisjon og gummikledde stålkuler, så sant det ikke er nødvendig for å hindre tap av menneskeliv.

Våpenblokade

Amnesty ber samtidig USA, EU og resten av verdenssamfunnet om å innføre våpenblokade mot Israel og stanse alt salg av våpen, ammunisjon og militært utstyr til landet.

– Uten press fra verdenssamfunnet kommer ikke situasjonen til å endre seg med det første, sier Luther.

– Altfor mye sivilt blod er spilt. Dette langvarige mønsteret av overgrep må brytes. Dersom israelske myndigheter ønsker å vise verden at de slutter opp om demokratiske prinsipper og internasjonale menneskerettsstandarder, så må det øyeblikkelig bli slutt på disse ulovlige drapene og denne unødvendige maktbruken, sier han. (©NTB)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *