Det Magiske Toget

Teskt: Aqib Chaudhry // Foto: Impact India Foundation

I 1991 viftet Sangeeta Pagdhare i gang toget «The Lifeline Express». Den velse jenta på ni år var neppe klar over betydning toget ville ha for mennesker i de rurale og fattige delene av India. I løpet av de siste 24 årene har sykehustoget rukket å hjelpe over 1 000 000 mennesker – uten å kreve en krone fra pasientene. Da er det ikke rart at pasientene på folkemunne kaller The Lifeline Express for «det magiske toget».

Idéen bak prosjektet er simpel; Medisinsk hjelp av høy kvalitet bør være tilgjengelig for alle mennesker. Hvis folk ikke kan nå ut til sykehuset, bør sykehuset nå ut til folk. Dette mantraet fungerer som et tommelfingerregel hver gang toget stopper utenfor en ny stasjon, og minner helsepersonellet på hvorfor arbeidet de gjør er så viktig.

Toget består av seks jernbanevogner som har blitt renovert og oppgradert til å kunne gjennomføre både enkle undersøkelser og utfordrende operasjoner. Ettersom prosjektet ønsker å holde driftskostnadene så lave som mulig er toget avhengig av dyktig medisinsk hjelp fra mennesker som er villige til å gi litt av sin tid til andre. Opp gjennom årene har over 100.000 mennesker, mange fra utlandet, bidratt til prosjektet. Takket være donasjoner og frivillig hjelp fra over hele verden har tusenvis av familier fått en ny hverdag.

Den medisinske teknologien toget tar i bruk er ikke revolusjonerende eller banebrytende. Det medisinske opplegget baserer seg på allerede kjent kunnskap. Men for mennesker som ikke har tilgang på et anstendig helsetilbud og anser unødvendige funksjonshemninger som en normal del av livet, utgjør tilgangen på hjelp en stor forandring. Toget baserer seg på samme grunnlag som de fleste andre IMPACT prosjekter: lave kostnader og høyt antall behandlede pasienter.

Etter suksessen i India har sykehustoget vært en inspirasjon til liknende prosjekter i andre deler av verden. Det finnes i dag fire sykehustog i Kina og to i Sør-Afrika. Prosjekter har i tillegg høstet internasjonal annerkjennelse ved å bli tildelt «United Nations’ Grand Award for Excellence in Public Service», og fått et motiv av toget på frimerker, som en hyllest fra den indiske regjeringen.

Verken teknologien eller transportmiddelet er nytt. For mange mennesker markerer likevel hjelpen ny start på livet. Det er kanskje derfor så mange mennesker mener det er noe magisk med toget.

Mer informasjon om IMPACT Norway her.  Du kan se en kort film fra Lifeline Express her:
lifeline video

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *