Den svarte vinteren

Det er som vanlig ikke stille rundt Mirjam og Hervor.

Anmeldt av: Lene Reinskau

Den svarte vinteren2Marianne Cedervall skuffer ikke med sin oppfølger til Dødsønsket. I Den svarte vinteren møter vi igjen de frodige damene Mirjam og Hervor. Etter et par år i USA, er de nå tilbake i Sverige, nærmere bestemt Kuivalihavaara i Lappland. Et lite sted der tiden på mange måter har stått stille. Byen trenger sårt en vitamininnsprøyting i det barske klimaet og med sin mangel på arbeidsplasser.

På flyturen hjem fra statene, møter Hervor den kjente operasangeren Ralph Sörarve. Det viser seg at han er på vei til Sverige for å se på et gammelt hotell han har arvet. Et hotell som lenge har vært Kuivas store stolthet. Partneren hans, Ralph, ønsker å gjenåpne stedet, i ny og forbedret utgave og ta i mot gjester.

Spørsmålet er bare om konservative Kuiva er klar for et homofilt par i byen, og om dem klarer å stå i mot presset mot å dra tilbake til storbyen der de kom fra. Hvorfor har i det hele tatt den tidligere eieren valgt å testamentere bort hotellet til en mann han knapt kjenner? Hva er historien bak liket som blir funnet i fyrrommet på hotellet? Det er klart for nye mysterier for Mirjam og Hervor!

Den svarte vinteren inneholder mange av kvalitetene til hennes første roman, Dødsønsket, med sine dialoger fulle av humor og snert. Det vakre, men også barske og ugjestmilde Kuiva er det perfekte utgangspunkt for mange gode historier. Forfatteren har virkelig boltres seg i mulighetene som finnes her. Mentaliteten i et lite avsides sted som dette er glimrende beskrevet. Kuiva har sitt eget sett av uskrevne lover og det er ikke lett å bli godtatt som nykommer. Er man innfødt tilgis derimot det meste.

Det er også interessant å se hvordan Mirjam utvikler seg til å bli en mer selvsikker og handlekraftig kvinne, selv om hun sliter med samvittighetskvaler etter hendelsene i den første boka. Man kan ikke annet enn å la seg underholde av de fargerike karakterene og og de bisarre situasjonene. Boka er full av mysterier og overraskelser, som engasjerer leseren fra første til siste side.Det er bare å se frem til de neste romanene i serien om Mirjam og Hervor. Det er ikke godt å si hvor dette ender, og det er akkurat slik det skal være.

terning4Tittel: Den svarte vinteren
Forfatter: Marianne Cedervall
Utgivelsesår: 2013
Forlag: Pantagruel

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *