Historien om Pi

En historie om livet, døden og merkelige vennskap man aldri glemmer.

Anmeldt av Jessica Ryan

Pi Patel legger ut på en båtreise til Amerika med familien sin og dyrene fra dyrehagen de eide i India. De skal flytte dit, fordi det er der mulighetene for et godt liv er. Båten forliser i et ekstremt uvær, men Pi overlever mot alle odds, sammen med noen av dyrene deres. Det eneste som sørget for at han var i live var hans oppdagelseslyst og ulydighet.

Historien+om+Pi (4)

Han klarer å komme seg opp i en livbåt, som han etterhvert deler med en tiger, en hyene, en zebra og en orangutang. Her er det darwinisme på høyt plan, hvem er det som vil overleve i livbåten frem til de blir funnet?

Filmen er basert på boka til Yann Martel og manuset er utarbeidet av David Magee. Filmen er laget av Ang Lee som de fleste kjenner fra Brokeback Mountain og Fornuft og følelser. Filmen om Pi fikk ikke mindre enn 4 Oscar for cinematografi, regi, musikk og visuelle effekter. Det er ikke rart, for denne filmen er intet annet enn et visuelt mesterverk.

Plotet i filmen er enkelt, men allikevel spesielt. Hvor mye kan en gutt og fire dyr på en flåte underholde i over to timer? Svaret er mye! Ikke fordi det er så mye action, men fordi situasjonen er så unik. Måten relasjonene utvikler seg mellom dyrene og Pi er veldig spesiell og ikke minst utfordrer det seeren til å tenke. Hadde vi valgt å lage en flåte utenfor båten og latt tigeren være i båten med all maten, bare for å holde den i live?

Historien+om+Pi (3)

Med andre ord, filmen handler om så mye mer enn det som skjer på overflaten. Hva er det egentlig som skiller oss fra dyrene? Er det slik at det er vår evne til å tenke og vår evne til å overstyre instinktene våre som gjør at vi overlever? Det er fantastisk å se hvordan Pi tilpasser seg den vanskelige situasjonen og hvordan han forholder seg til dyrene. For han er det ingen av dem som er mer eller mindre verdt.

Dette var en fulltreffer på alle plan!!

Dette er en film jeg i utgangspunktet var skeptisk til fordi jeg tenkte at den kunne umulig være så interessant med en fyr og noen dyr i en redningsflåte. Men der tok jeg skammelig feil! Filmen er veldig engasjerende og karakterene vekker følelser hos seeren. Man tar seg selv i å heie like mye på dyrenes overlevelse som på PI sin overlevelse.

Dette er uten tvil en av årets absolutt beste filmer. Den er full av visdom, kjærlighet og forståelse, samtidig som den vekker seerens tanker og filosofiske nysgjerrighet.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *