Den sentralafrikanske republikk: Et folk på flukt

Flere tusen mennesker er på flukt i Bossangoa, nordvest i landet. Noen familier klarer å flykte, mens andre må prioritere å sende deres kvinner og barn først. 

– Jeg sender familien min avgårde i lastebilen, men jeg blir. Det er ikke plass til meg. Jeg skal prøve å dra senere, sier en mann til Leger Uten Grenser.

Alle husene i byen Bossangoa, hovedstaden i Ouham-regionen, nordvest i Den sentralafrikanske republikk, er tomme. I begynnelsen av desember flyktet hele befolkningen til to leirer. Volden har nå spredt seg til en kamp over religiøse skillelinjer. I en leir lever 30.000 sivile som er truet av Seleka militsen, og i en annen leir er det 8.000 sivile som er truet av anti-Balaka militsen.

Flykter i innleide lastebiler

Torsdag den 30. januar flyktet 8.000 muslimske flyktninger fra Bossangoa. De lastet sine familier og eiendeler i innleide lastebiler. De oppholdt seg i en tom skole, kun få hundre meter fra sine hjem. Men etter mange nye voldsepisoder hvor muslimer er blitt drept de siste dagene prøver de nå å flykte fra byen og ut av landet.

De 20 lastebilene som har blitt innleid kan bare transportere en brøkdel av de 8.000 menneskene som er på desperat flukt fra landet. Kvinner og barn blir prioritert på noen lastebiler, mennene har valgt å bli igjen. De er mest opptatt av å sende familiene deres i sikkerhet.

Økende vold

Hevndrap og plyndring i Den sentralafrikanske republikk har fordrevet mer enn 900.000 sivile siden juli 2013 i følge FNs høykommissær for flyktninger.

Mange mennesker har blitt traumatisert ikke bare av volden, men av det plutselige utbruddet av hat mellom religiøse linjer.  Noen forteller at de ikke forstår hvorfor det så stort hat mellom befolkningen.

– Jeg er født her og forstår ikke hvorfor det er så stort hat mot oss. Det er vi som er selgerne i byen, jeg har solgt kaffe og sukker her lenge. Jeg kommer hjem igjen når det er fred, sier en mann til Leger Uten Grenser.

Lever under sårbare forhold

Leger Uten Grenser startet et prosjekt i Bossangoa mai 2013, etter at flere tusen mennesker flyktet fra ekstrem vold og søkte ly i midlertidige leirer.

Leger Uten Grenser støtter sykehuset i Bossangoa og gir medisinsk hjelp til de 35. 000 som bor i begge leirene, uavhengig av religiøs, etnisk eller politisk tilhørighet. Siden oktober har Leger Uten Grenser utført mer enn 176 operasjoner i Bossangoa sykehus og over 14.000 konsultasjoner ble utført hvorav over 6000 var malariatilfeller. Mer enn 600 barn er alvorlig underernæret. Leger Uten Grenser gir ut vann og har bygget latriner i begge leire.

Leger Uten Grenser er alvorlig bekymret for disse menneskene som har flyktet ut i skogen. De lever under forhold som gjør dem sårbare for sykdommer som malaria. Organisasjonen har utplassert mobile oppsøkende klinikker for å gi grunnleggende helsetjenester til noen av de mennesker som fortsatt gjemmer seg i skogen. Utallige antall fordrevne har fortsatt ingen tilgang til helsetjenester, mat, rent drikkevann og husly.

Hentet med tillatelse fra www.legerutengrenser.no

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *