Kirurgi i skuddlinjen

Hundretusener av mennesker i Sør-Sudan har flyktet fra harde kamper. Et norsk helseteam har operert uten stopp til tross for evakueringer og fare for eget liv

Tekst: Vivian Paulsen, Hentet fra rodekors.no med tillatelse.

Anestesilege Kjell Erik Strømskag fra Molde og kirurg Alexander Schultz fra Oslo kom hjem til Norge denne uken og forteller om høy aktivitet fra første stund.

– Det var mange sårede i Bentiu hvor vi først ankom for å operere. Det var fremdeles kamper rundt byen, sier Strømskag.

Der fikk de ikke vært lenge.

– Etter et døgn intensiv jobbing måtte vi evakuere til Leer da kampene ble for intense. Dagen etter ble hele sykehuset og mye av byen brent ned, forteller han videre.

Strømskag følte at han og de andre internasjonale helsepersonellet var relativt trygge da de måtte evakuere i hui og hast, men han var mer bekymret for sivilbefolkningen.

– Det var dramatisk for de som lever og bor der. De rundt 50.000 innbyggerne flyktet, og mye av byen deres ble brent ned, forteller han.

Kirurg Alexander Schultz og anestesilege Kjell Erik Strømskag reddet mange liv i Sør-Sudan. Foto: Røde Kors
Kirurg Alexander Schultz og anestesilege Kjell Erik Strømskag reddet mange liv i Sør-Sudan. Foto: Røde Kors

Fortsatte å operere

Det norske teamet og store deler av befolkningen i Bentiu kom seg til Leer, en by 10- 12 mil unna.

– Da vi ankom Leer tilbød vi umiddelbart vår hjelp til sykehuset der, som ble drevet av Leger uten grenser, forteller han.

Kirurg Alexander Schultz legger til at de fikk en gledelig overraskelse samme kveld.

– I løpet av kvelden kom det en buss med de fleste sårede som ikke selv kunne flykte, fra sykehuset i Bentiu!! Gleden var stor over at de ikke bare var overlatt til seg selv, forteller Schultz.

Han og Strømskag var en del av fire kirurgiske team sendt av Den internasjonale Røde Kors-komiteen (ICRC) til Sør-Sudan, for å bistå lokalt helsepersonellet som jobber på spreng for å hjelpe alle de skadde. ICRC, i samarbeid med Sør-Sudan Røde Kors, frakter i tillegg regelmessig inn medisiner og medisinsk utstyr til sykehus i Bentiu, Leer, Malakal og Juba, og distribuerer mat og rent vann og annen nødhjelp i mange områder.

Mange flyktninger

Over 120.000 Sør-Sudanesere har flyktet over grensen til Uganda, Sudan, Etiopia og Kenya, mens hundretusener er på flukt I sitt eget land. Ifølge ICRC er den største utfordringen mangel på tilgang til helsetjenester, grunnet kamper og ødelagte sykehus.

– Vi er spesielt bekymret for helsesituasjonen, og minner alle parter i konflikten om at sivile må beskyttes fra kamphandlingene og sikres tilgang til medisinsk hjelp, sier Jerome Imstepf, leder at ICRCs operasjon i Unity-provinsen i Sør-Sudan.

– Mange kvinner og barn har søkt tilflukt der de har kunnet finne sikkerhet. Sikkerhetssituasjonen er så ustabil slik at vi ikke vet hvordan virkeligheten er i morgen for befolkningen. Røde Kors skal gjøre hva vi kan for å hjelpe befolkningen som er rammet av disse kampene, fortsetter Imstepf.

Vanskelig å forlate pasientene

Den ustabile situasjonen gjorde at nok en gang måtte det internasjonale teamet med helsepersonell forlate sykehuset, denne gangen i Leer, for å komme seg i sikkerhet. Schultz, en svært erfaren kirurg, er tydelig preget av igjen å måtte evakuere og etterlate pasientene til seg selv.

– Så det var bare å avslutte den siste operasjonen og dra rett til flystripen. Jeg har sjelden følt meg så lousy som da jeg gikk ut av porten på MSF sykehuset i Leer! Helt forferdelig å forlate både de uopererte og alle de som vi hadde ansvar for en videre behandling av, forteller han.

Våpenhvile

Torsdag inngikk partene en våpenhvile, men det er allerede rapporter om brudd på denne. Sivilbefolkningen i Sør-Sudan går en usikker fremtid i møte.

Vel hjemme i Norge gjør legene seg mange betraktninger om situasjonen og oppdraget de har utført.

– På den ene siden vet jeg at vi har vært effektive og gjort en god jobb med det vi har fått utrettet. På den andre siden er det en skikkelig dårlig følelse av å ha forlatt sykehuset i Leer, avslutter Schultz.

Røde Kors følger situasjonen nøye og er klar til å sende nye helseteam inn til Leer og andre steder når sikkerhetssituasjonen tillater det.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *