Delte ut Sofieprisen til McKibben

-Bill McKibben har satt global oppvarming på dagsordenen over hele verden, sa klima- og miljøvernminister Tine Sundtoft da hun mandag delte ut Sofieprisen, den aller siste.

Sofieprisen er delt ut i 15 år til personer og organisasjoner som har arbeidet for en bærekraftig utvikling. Sofieprisen ble opprettet av forfatter Jostein Gaarder og hans kone Siri Dannevig. Prisen er på 100 000 amerikanske dollar.

I sin tale sa Sundtoft at McKibbens arbeid viser at frivillige organisasjoner er veldig viktige for å mobilisere folk til miljøsaken. McKibbens organisasjon heter 350.org, etter hva som er regnet som sikkert nivå av CO2 i atmosfæren. Den har arrangert samtidige demonstrasjoner i 181 land mot global oppvarming.

– Mobiliseringen dere har fått i stand, er fantastisk. Du utfordrer oss til å tenke på fossile brensler på en ny måte. Dette er helt vesentlig i utviklingen av et lavutslippssamfunn. Jeg beundrer måten du klarer å kombinere lidenskapelig aktivisme med klare, matematiske argumenter, sa Tine Sundtoft. Hun la til at McKibbens oppgave er å gjøre folk oppmerksomme på de store utfordringene vi vil møte om vi ikke reduserer klimagassutslippene.

Sundtoft sa videre at politikerne kan gjøre noe. Men historien viser at store endringer bare skjer når folk og organisasjoner utfordrer den rådende tankegangen.

-Forskere, aktivister og framsynte individer har vært i front. De har bidratt til utvikling av ny politikk, sa Sundtoft.

Statsråden berømmet Sofieprisens arbeid: -Årets pris er absolutt betimelig og relevant. Den gjør at arbeidet for å redusere global oppvarming blir lagt merke til og anerkjent.

Sofieprisen deles ut for siste gang, fordi pengene nå tok slutt. Det var aldri meningen at dette skulle være en permanent pris, og Gaarder og Dannevig vil fortsette sitt miljøarbeid på andre arenaer

Kilde: Regjeringen.no

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *