Skyggeferden

Noe av det mest fantastiske med bøker er at de kan ta deg med til steder, tider og miljøer du aldri trodde du skulle få oppleve. Alt dette fra din egen stue.

Anmeldt av: Lene Reinskau

SkyggeferdencoverBasert på sin egen livshistorie tar forfatteren oss med på reisen fra en priviligert, konservativ familie i Syria, til kalde og regnfulle Bergen. Etter å ha bragt skam over foreldrene ved å kysse en gutt på åpen gate, blir hun nødt til å reise fra foreldrenes store forventinger og krav til henne og stå helt på egne ben. Det blir starten på et kontrastfylt, fascinerende og turbulent liv.

Det er en sterk debutroman Sara Azmeh Rasmussen leverer med Skyggeferden. Med sitt enkle og komprimerte, nesten minimalistiske språk, beskriver hun glitrende hvordan møtet mellom to så ulike kulturer føles. Språket er poetisk og det føles ikke som det er en bokstav for mye i boka.

Man kan si mye om tematikken i boken, som har mange lag. Feminisme, seksualitet, innvandring, religion og identitet. Boken blir i så måte et poetisk bidrag til debatten fra forfatteren som lenge har vært en aktiv debattant, spesielt i forhold til kvinners rettigheter og ytringsfrihet. Hun ble landskjent da hun brente en hijab på kvinnedagen i 2011.

Jeg kan godt se hvorfor denne romanen mottok Fritt Ords Pris i 2012. Den våger å være samfunnskritisk over noen brennbare tema som religion og likestilling. Romanen er gripende og har en sårhet og ærlighet over seg jeg kan sette pris på. Dette, i tillegg til kvalitetene i språket, gjør at det blir 8 stjerner fra Revolt.

[usr 8]

Forfatter:Sara Asmeh Rasmussen
Forlag: Humanist forlag
Utgitt: 2012
ISBN: 9788292622865

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *